Van, aki a vízből él…

Ezt írtuk... (május harmadik hetében) a Szabad Föld 10, 20, 30, 40, 50 és 60 és 70 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2016. 05. 26. csütörtök2016. 05. 26.
Van, aki a vízből él…

1946.
Rákosi Mátyás miniszterelnök-helyettes terjesztette elő a Magyar Kommunista Párt gazdasági és pénzügyi tervét. A tervezet szerint visszatérünk az aranyalapra. Pártunk javaslata alapján a kormány az inflációs folyamatot augusztus 1-jéig szigorú rendszabályokkal megállítja, és értékálló, szilárd pénzt teremt, melynek neve „új pengő” lesz.
[Inflációs jelentésünk: a Szabad Föld ára egy hét alatt 2 millió pengő (vagy egy tojás) áráról 10 millió pengő vagy egy tojás árára emelkedett.]

1956.  
Az üzletek és az áruházak kirakatai előtt érdeklődők tömegei nézegetik, vizsgálgatják az új árakat, számolgatnak, mire lenne legjobban szükségük, mit vásároljanak abból a 6500 fajta, olcsóbbá lett árucikkből, amelynek az árát kormányunk igen jelentősen leszállította. A Budapesti Corvin Nagyáruházban az árleszállítás utáni napon több mint 150 ezren vásároltak majd' kilencmillió forint értékben. Ennyien még soha nem fordultak meg az áruházban egy nap alatt.

1966.
Ilonka hetek óta Pesten van, egy kórházi ágy mellett ül egész nap. A fia fekszik benne, aki elkapta azt a rettenetes kórt, amibe Ilonka férje bele is halt. Amikor jött a távirat, hogy a fia haldoklik, Ilonka szabadságot vett ki, s azóta nem mozdul a fia mellől. Írt az üzletbe, hogy vegyék fizetés nélkülire, mert neki nincs más a földön, csak a fia. Ilonka egy népboltban dolgozik. Most a Tolna megyei népboltok asszonyai összefogtak, elhatározták, hogy közösen ledolgozzák Ilonka műszakját, így kaphatja továbbra is a fizetését.

1976.
Van, aki a vízből él… Például a vendéglátóiparban. Ezt magyarázza egy olyan 25–28 év körüli fiatalember: „A fagylaltkeverőbe belenyomok egy liter szódát, ettől a fagylalt szép, habos lesz, senki nem veszi észre. A féldecis poharakat elmosás után nem fordítom fejjel lefelé, így marad bennük fél cent, egy cent vizecske, ami száz felesnél már komoly summát jelent. De húsz liter bor is elnyel két liter vizet. Négy adag kávéból ki lehet hozni öt duplát. A szörpökbe is elég fél deci helyett egy stampedli, és a sör is bombaüzlet, ha szépen habzik, ami meg csak szénsavnyomás kérdése…”

1986.
Május 9-én meghalt Tenzing Norgay nepáli serpa hegymászó, aki Edmund Hillaryval együtt elsőként hódította meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. Hillaryval közös expedíciójukkor a nepáli teherhordó már hetedszer indult a Mount Everestre. A csúcsra 1953. május 29-én értek fel. Az újságírók meg akarták tudni, kettőjük közül ki volt az első, Tenzing átengedte a dicsőséget Hillarynak. Azt mondta: „Ha szégyen, hogy én csak másodikként értem a Mount Everest tetejére, akkor együtt fogok élni ezzel a szégyennel.”

1996.
Látván, hogy a kormányzat nagy jelentőséget tulajdonít az infláció csökkentésének, úgy éreztem, valamit nekem is tennem kell. Ezért aztán ha valaki panaszkodik, hogy egyik helyen mennyivel többe kerül valami, mint másutt, akkor azt javaslom: örüljön annak, hogy a másik helyen mennyivel olcsóbb valami, mint az egyiken volt… Hangulatjavító törekvésem eredménye azonban legfeljebb néhány mosoly.

2006.
Veres Imre négy éve alapította meg a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületét. A magát szamárbolondnak tartó Veresnek van vélhetőleg a legtöbb szamara: jelenleg közel harminc csacsit tart. Szerinte a szamár nemcsak a múlt, de a jövő háziállata is. A tanyákon remek áruszállító, a juhokkal pedig igen szoros barátságot ápol: együtt legelnek, a birkák, mintha zsinóron húznák őket, úgy ballagnak a szamár után. Vagyis nem szamárság a szamár!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek