Állami seprés - Aggodalmak a kötelező ellenőrzés ritkítása miatt

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként látja el azt. Ahol az önkormányzatok nem vállalták a feladatot, ott a második fél évtől a katasztrófavédelem dolga lesz. A 4,6 millió kéményből 1,8 millió kerül át a katasztrófavédelemhez.

Ország-világMunkatársunktól2016. 07. 09. szombat2016. 07. 09.

Kép: Kéményseprő kéményseprö kemenysepro Csaba, Egerszólát, szénmonoxid, padlás, kémény 2015.11.13. (péntek) fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Állami seprés - Aggodalmak a kötelező ellenőrzés ritkítása miatt
Kéményseprő kéményseprö kemenysepro Csaba, Egerszólát, szénmonoxid, padlás, kémény 2015.11.13. (péntek) fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A BM szerint az átalakításra azért volt szükség, mert a feladatot ellátó magáncégeknél nagy különbségek alakultak ki a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és árában. Akár a katasztrófavédelem, akár az önkormányzat végzi a szolgáltatást, az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentes lesz az ellenőrzés. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke (KOSZ) még június 21-én népszavazási kezdeményezést nyújtott be nyílt égésterű, gázüzemű tüzelőberendezések ellenőrzésének csökkentése ellen.

Veszélyesnek tartja, hogy a gázkémények ellenőrzésének gyakoriságát egyről két évre növelték, hiszen ezek okozzák a legtöbb szén-monoxidmérgezést, emellett a kéménytüzekből fakadó lakástüzek száma is emelkedhet.


RITKÁBB, HALÁLOSABB
Június 20-án ketten haltak meg Budapesten szén-monoxid-mérgezésben. A baleset olyan ingatlanban történt, amelynek égéstermék-elvezetőjére egy nyílt égésterű, gáztüzelésű kazán csatlakozik, ráadásul a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást a FŐKÉTÜSZ Kft. kéményseprői az idei évben nem tudták elvégezni, mivel az adott lakást az előzetes értesítések ellenére mindkétszer zárva találták, így a kémény ellenőrzésének éves gyakorisága elmaradt – írja közleményében a Kéményseprők Országos Szakszervezete. Felhívják a figyelmet arra is, hogy „sok esetben nem is az égéstermék-elvezető állapota okozza a tragédiát, hanem a már említett megfelelő légellátás vagy karbantartás hiánya, azonban két év alatt egy ingatlan életében rengeteg változás következhet be mind a levegő- utánpótlás, mind a tüzelőberendezés műszaki állapotának tekintetében, mely változások időben történő feltárására a jövőben sajnos nem minden esetben lesz lehetősége a kéményseprőiparnak.”
Közleményükben kifejtik, továbbra is aggodalommal figyelik a szakmájukat érintő változásokat, és kérik a kormányt, gondolja újra a kötelező ellenőrzés gyakoriságának kérdését.

Ezek is érdekelhetnek