Borélmény Eger szívében

Szent Donát napja alkalmából, július 7–10. között az idén immár huszadik alkalommal rendezték meg az Egri Bikavér Ünnepet. A Szent Donát-napi borünnep életérzés, amit csak a helyszínen lehet valóban megtapasztalni. Ez alkalomból összegyűlnek a borkedvelők a város ősparkjában, hogy kellemes zene mellett megkóstolhassák a környék borait és a melléjük készült ínyencségeket, s hajnalig tartó mulatságot csapjanak.

Ország-világOlvasói levél2016. 07. 29. péntek2016. 07. 29.

Fotó: Merenyi Zita

Borélmény Eger szívében Fotó: Merenyi Zita

Az évek során a bikavérünnep a borok bástyájaként is emlegetett Eger legkedveltebb gasztronómiai fesztiváljává nőtte ki magát. A mulatság négy délután és éjszakán át tartott, kellemes nyáridőben. A jubileumi ünnepségre az ország minden részéről érkeztek borkedvelők, hogy az Érsekkert hangulatos varázsában, a fák hűvösében vagy a tó partján leheveredve, kellemes társaságban, remek borok és zene mellett jól érezzék magukat. Évről évre több a látogató: most a négy nap alatt csaknem 50 ezren fordultak meg a borünnepen. Az ősparkban délutánonként már valóságos tömeg hömpölygött, a borsátrak előtt hosszú sorok kígyóztak.

A fesztiválon az egri borvidék összes jelentős borászata megjelent, mintegy harminc pincészet százféle bikavérrel csábította a résztvevőket. A bikavér mellett meg lehetett annak fehér párját, az Egri Csillagot és zamatos rozékat is kóstolni, a borúsabb kedvűek pedig a Lelkifröccsel vidíthatták magukat. A minőségi nedűk mellett a környék éttermei helyben készített, egyedi fogásokkal gondoskodtak arról, hogy senki ne maradjon éhes. A pincehideg egri bikavér és az isteni étek sokaknak hozott örömet, s akinek még ez sem volt elég, különleges házi sajtokat kóstolhatott vagy vattacukrot, törökmézet habzsolhatott.

A borünnep délutánjain traktorok és veterán motorkerékpárok kiállítását csodálhatták meg a résztvevők: láthattak gépmatuzsálemeket és a szőlőszállításra szolgáló különböző járműveket. A szervezők minden korosztályra gondoltak: volt kisállatsimogató, kézműves vásár és sok más esemény. Estefelé a vendégek a szökőkútnál összegyűlve, a fűben ülve fogyasztották el a borukat baráti, családi körben. Két színpadon csendültek fel különféle dallamok a csillagos égbolt alatt, még különlegesebbé téve a varázslatos egri éjszakát.
Pintér Dalma
Mátraterenye

Ezek is érdekelhetnek