Csak az informatika!

Nem csak a vidéki gyárakban okoz gondot a munkavállalók alacsony száma – mint például a Nógrád megyei Szügyön, ahol mexikói vendégmunkásokkal oldották meg az egyik gyár munkaerőhiányát –, de országos nagy cégek is hiánnyal küszködnek.

Ország-világHardi Judit2016. 07. 10. vasárnap2016. 07. 10.
Csak az informatika!

Különösen az informatikai és kommunikációs szektorban, ahol 22 ezer munkavállalót keresnek. Ez az összes állás 3,5 százaléka – mondta a Világgazdaságnak Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára.

De a feldolgozóiparban sem sokkal rózsásabb a helyzet. 15 ezer dolgozó hiányzik – kétszer akkora a munkaerőhiány, mint négy éve. Ahogy a bányászatból és kőfejtésből is dupla annyi hiányzik, mint négy éve.

A betöltetlen állások száma egyébként folyamatosan emelkedik, az idei első negyedévben 36 ezer embert kerestek a munkaadók.

A nagy munkaerőhiány oka lehet az öregedő társadalom, az egyre nagyobb mértékben külföldre vándorló munkaképes korú állampolgárok száma. De hibáztatják az oktatási rendszer problémáit is a kialakult helyzetért a szakemberek.

Ezek is érdekelhetnek