Ki dönti el, hogy kilép-e Nagy-Britannia?

KI DÖNTI EL? - A népszavazás eredményének kihirdetése óta az EU-párti britek egyre több módon igyekszenek országukat az unión belül tartani.

Ország-világMunkatársunktól2016. 07. 08. péntek2016. 07. 08.
Ki dönti el, hogy kilép-e Nagy-Britannia?

Legutóbb egy ügyvédi iroda vetette fel, nem elég a népszavazás, a parlament döntése kell a kiváláshoz. A Mishcon de Reya eljárást indított – a megbízók személye nem ismert. Kezdeményezésüket azzal magyarázzák, hogy a népszavazás a brit állampolgárok véleményét hivatott kikérni, a kilépési folyamat elindításához – a Lisszaboni Szerződés ide vonatkozó 50. cikkelyének aktiválásához – pedig a brit alkotmány szerint parlamenti határozat is szükséges. Ha a parlament úgy dönt, nem maradna, a kilépés jogi úton megtámadható lehet. Mert bár a népszavazás érvényes volt, önmagában nincs kötelező jogi ereje.

Geoffrey Robertson alkotmányjogász professzor is így gondolja. A The Timesnak nyilatkozott úgy, hogy a brexit még nem eldöntött tény. Bármit is akarnak a britek, az unió vezetői egyremásra erősítik meg: minél hamarabb szeretnék lezárni a kilépési folyamatot.

Ezek is érdekelhetnek