Nyári kedélyborzolás Tusványoson

Idén sem maradhatott el a miniszterelnök beszéde a Bálványosi Szabadegyetemen. Orbán Viktor az első magas rangú politikus, aki kimondta, Európa jobban járna, ha Donald Trump republikánus jelölt lenne az Egyesült Államok következő elnöke.

Ország-világMarkos Mária2016. 07. 29. péntek2016. 07. 29.

Kép: Tusnádfürdő, 2016. július 23. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán, Fotó: Máthé Zoltán

Németh Zsolt; Tőkés László; Orbán Viktor
Tusnádfürdő, 2016. július 23. Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

A kiszámíthatatlanságáról híres, egykori vállalkozóból lett milliárdos Trump, aki nemrég kifejtette, a NATO újragondolását látja jónak (egy esetleges támadás esetén nem feltétlen nyújtana segítséget az USA a bajba jutott államnak), még saját pártján belül sem számíthat teljes támogatottságra, más országot vezető politikusok pedig még nem álltak ki nyíltan mellette. Támogatja persze jellemzően a szélsőjobboldali európai politikai elit, azonban kormányfő nyíltan még nem mondta ki, az öreg kontinensnek a republikánus elnökjelölt lenne jobb. Orbán Viktor Erdélyben szakított ezzel a hagyománnyal. Nem meglepő, hiszen a magyar kormányfő bevándorlásról és terrorizmusról vallott nézetei rímelnek az amerikai elnökjelöltére.

„Sose gondoltam volna, de a helyzet mégiscsak úgy áll: meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának” – jelentette ki Orbán a szabadegyetemen. Egyetért Trump törekvéseivel, miszerint szigorítani és erősíteni kell a titkosszolgálatok munkáját, megálljt kell parancsolni a bevándorlásnak, és arra kell törekednünk, stabil erőviszonyok uralkodjanak a Közel-Keleten.

Kijelentése hasonlóan nagy hullámokat kavart, mint a pár évvel ezelőtti, illiberalizmusról szóló fejtegetése: nem csak az ellenzék, de a magyar és a külföldi sajtó egyaránt felkapta. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint azonban az, hogy Orbán beállt volna Trump mögé, csak leegyszerűsített újságírói következtetés – nyilatkozta az Indexnek.

Ezek is érdekelhetnek