Röhög a markába

Hétfőn megkezdődött az amerikai Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvenciója az Ohio állambeli Clevelandben. Bár a végső eredményre csak lapzártánk után derült fény, az előválasztásokon elért sikerei alapján Donald Trump indul a novemberi elnökválasztási csörtében a republikánusok színeiben.

Ország-világMarkos Mária2016. 07. 22. péntek2016. 07. 22.
Röhög a markába

A pártjának új lendületet ígérő Donald Trump egykori ingatlanmágnásmilliárdos jelöltállítására – annak ellenére, hogy azt ígérte, a gyűlés szórakoztató lesz – feltűnően kevesen érkeztek Clevelandbe. Két korábbi republikánus elnök, George H. W. Bush és George W. Bush is hátat fordított az üzletembernek, és tisztes távolságot tart a gyűléstől a Fehér Ház két korábbi kihívója, John McCain és Mitt Romney is.

Mindenesetre a gyűlésen valószínűleg Trump alelnökjelöltjévé választják Mike Pence indianai kormányzót, aki jártas a politikában, és áldását adta rá a republikánus párt is. A milliárdos támogatói azt remélik, hogy Pence-szel az oldalán Trump a republikánus szavazók szélesebb körére támaszkodhat Hillary Clinton, várható demokrata elnökjelölt elleni küzdelmében.

Hogy ki az esélyesebb? A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a két politikus szinte azonos támogatottsággal rendelkezik. A The New York Times amerikai napilap és a CBS News televíziós csatorna felmérése szerint mindkét politikusra a választók 40 százaléka adná a voksát. A Washington Post című amerikai lap és az ABC News tévécsatorna által készített közvélemény-kutatások a demokrata jelöltnek kedvező mérési eredményeket mutatnak. Ezek szerint a demokrata jelölt 4 százalékkal előzi meg a 43 százalékos támogatottságú milliárdost.

Novemberig azonban sokan sokfélét fognak még mérni, egyelőre nem tudni, ki nevet a derbi végén.

Ezek is érdekelhetnek