Úgy tűnik, valami megváltozott - Több mint pálfordulás

Legmélyebb együttérzéséről biztosította Recep Tayyip Erdoğan török elnök annak az orosz pilótának a családját, akit török erők lőttek le tavaly a szíriai–török határon.

Ország-világHardi Judit2016. 07. 02. szombat2016. 07. 02.
Úgy tűnik, valami megváltozott - Több mint pálfordulás

A gesztus még érthető is lenne, ha előtte a török elnök nem szajkózta volna hónapokon át, hogy egyáltalán nem áll szándékában bocsánatot kérni, sőt hasonló esetben újra ugyanígy döntenének. Az orosz–török kapcsolatok enyhén szólva is feszültek voltak, tavaly év végén Erdoğan még azzal is megvádolta Moszkvát, hogy az az Iszlám Államot támogatja. Az oroszok persze kompenzációt és bocsánatkérést követeltek – eddig – hiába.

Úgy tűnik azonban, valami megváltozott: a török vezető, miután korábbi kijelentéseinek ellentmondva közölte, sohasem állt szándékában lelőni egy Oroszországhoz tartozó gépet, most azt is megígérte, a pilóta holtteste felkutatásának és hazavitelének érdekében még a magas kockázat ellenére is képesek lépni. És persze nyomozást is folytatnak, hogy kiderüljenek az ügy részletei.

Hogy miért vált hirtelen ilyen sürgőssé az orosz–török kapcsolatok helyreállítása? Egyelőre csak találgathat a nemzetközi diplomácia...

Ezek is érdekelhetnek