Útból sosem elég

Enni fogják a gépek a földet, lesz dolguk a régészeknek: utak épülnek szerte az országban. Bő öt évre előre lehet már tudni, hogy honnan hova tekeredik új aszfaltcsík.

Ország-világKirály Farkas2016. 07. 22. péntek2016. 07. 22.

Kép: Székesfehérvár, 2016. július 18. A 8-as főút Székesfehérvárt elkerülő, újonnan átadott harmadik szakasza 2016. július 18-án. A tizenötmilliárd forintból épült autóút a város elkerülésével köti össze a 8-as főutat az M7-es autópályával. MTI Fotó: Bodnár Boglárka, Fotó: Bodnár Boglárka

Útból sosem elég
Székesfehérvár, 2016. július 18. A 8-as főút Székesfehérvárt elkerülő, újonnan átadott harmadik szakasza 2016. július 18-án. A tizenötmilliárd forintból épült autóút a város elkerülésével köti össze a 8-as főutat az M7-es autópályával. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka

Biztosat tudni az útépítésről onnan lehet, hogy megjelent a kormány 1371/2016. határozata Magyarország rövid és középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásainak összehangolásáról és azok 2022-ig történő megvalósításáról. Eltérések, változások természetesen nem zárhatók ki, de a tervezett, mintegy nyolcvan beruházás vélhetően meg fog valósulni. Ezek listájáról csemegéztünk – aki a többire is kíváncsi, a felsorolást megtalálja a július 15-i Magyar Közlönyben.

A 8. számú főúton két helyen is fejlesztenek: tervben van a Várpalotát elkerülő szakaszának két üteme, valamint Székesfehérvár–Feketehegy elkerülő szakasza. Mogyoród térségének közúti kapcsolata az M3–M31-es autópálya-átkötéssel javul majd.

Az M6 autópálya Bólytól Ivándárdáig, a horvát országhatárig hosszabbodik meg. Az M4 autópálya Berettyóújfalu–Nagykereki szakasza a román határig épül meg.

Az M8 autóút Körmend és Rábafüzes (az osztrák határ) közötti szakasza egyelőre kétszer egysávosan épül meg.

Elkészül (végre) az M2-es gyorsforgalmi út Budapest és Vác között.

Szerepel a listán az M0-s autóút északi szektorának (a 11-es és a 10-es számú főutak közötti szakaszának), továbbá az M0-s nyugati szektorának (a 10. számú főút és az M1-es autópálya közötti szakaszának) az előkészítése.

Megközelíthetőbbé válik Salgótarján, Eger és Kaposvár is. Győrnél a 83-as főút bevezető szakasza szélesedik kétszer kétsávosra. Sopron megközelítése az M85-ös autóúton, Békéscsabáé az M44-esen, Szolnoké az M4-es gyorsforgalmi úton lesz könnyebb. Zalaegerszeg is jól jár, a 76-os számú főút Keszthelytől gyorsút lesz. Esztergom könnyebb megközelítése a 102-es út fejlesztésével valósul meg.

De a legjobb hír az autósoknak az lehet, hogy két Duna-híd is megépül ebben az időszakban: egyik Komárom és Révkomárom, a másik Kalocsa és Paks között ível át majd a folyamon.

Ezek is érdekelhetnek