Elmagyarázó: Vadak az utakon

Körülbelül augusztus közepéig tart az őzek násza. Az állatok ebben az időszakban sokkal figyelmetlenebbek, az Országos Vadászati Védegylet arra kéri az autósokat, fokozottan figyeljenek az utakon.

Ország-világMunkatársunktól2016. 08. 06. szombat2016. 08. 06.
Elmagyarázó: Vadak az utakon

- Nem csak a vadveszélyt jelző táblákkal jelzett szakaszokon érdemes óvatosan vezetni, de a rosszul belátható utakon vagy olyan helyeken is, ahol az út erdő, bozótos mellett vezet el.

- Ha észrevettük, hogy kiugrik egy őz az útra, számíthatunk arra, hogy követni fogja egy másik is. Ilyenkor érdemes lassítani, esetleg megállni és várni pár másodpercet vagy dudálni.

- Ha már túl közel van az út széléről kiugrott őz, inkább fékezzünk, minthogy áttérjünk a másik sávba, vagy letérjünk az útról, mert az sokkal veszélyesebb, mint a vaddal való ütközés.

- Ha bekövetkezik a baj, hiába nem egy másik autóval vagy emberrel ütközünk, a baleset attól még közúti balesetnek minősül, és mint ilyenkor, kötelesek vagyunk értesíteni a rendőrséget, illetve a terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét (az elérhetőséget a rendőrségtől kapjuk meg).

- Nem csak az autó kára lehet nagy, de a vadászatra jogosult szervé is: egy őzbak vadászati értéke akár egymillió forintra is rúghat.
 

Forrás: Vadászati Védegylet

Ezek is érdekelhetnek