Mindig kell egy barát

Nagyszabású tüntetést tartottak múlt vasárnap Isztambulban az államfő, Recep Tayyip Erdoğan felhívására, mintegy egymillióan gyűltek össze, hogy elítéljék a múlt hónapban történt sikertelen katonai hatalomátvételi kísérletet.

Ország-világMarkos Mária2016. 08. 12. péntek2016. 08. 12.
Mindig kell egy barát

Erdoğan a vasárnapi tömegtüntetés előtt a török médiában közzétett nyilatkozata szerint azt mondta: a demonstráció a török nemzet egységét fogja jelképezni. Több évtized óta ez az első olyan megmozdulás, amelyen vezető ellenzéki pártok is támogatásukat fejezték ki a kormány mellett.

A puccskísérlet után több mint száz tábornokot vettek őrizetbe, mintegy félszázat nyugdíjaztak, több ezer katonát elbocsátottak a hadseregtől, amelyet az államfő ellenőrzése alá helyeztek. Egy magyar kisváros lakosságának megfelelő gyanúsítottat vettek őrizetbe Törökországban a június 15-i puccskísérlet miatt. A 26 ezer emberből 16 ezernek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás. A puccskísérletben 246 ember vesztette életét – nem számítva 104 puccsista halálát –, és több mint kétezren sebesültek meg.

A hazai sikerek után Erdoğan kedden már Moszkvában találkozott az orosz elnökkel. A baráti fordulat mögött az állhat, hogy Törökországnak nemcsak az orosz turistákra van szüksége, de arra is, hogy Putyin segítségével visszaállítsa elveszett befolyását Szíriában.

Erdoğan a találkozó előtt a francia Le Mondenak adott interjújában arról beszélt, hogy az EU-val kötött megállapodás összeomolhat, ha Brüsszel nem teljesíti az ígéreteit. Erdoğan szerint ugyanis Törökország úgy érzi, hogy nyugati szövetségesei cserbenhagyták, miután nem mutattak megfelelő támogatást és megértést a puccskísérlet után előállt helyzetet illetően. Putyin viszont személyesen felhívta és személyesen fejezte ki részvétét és nem kritizálta azért, hogy mennyi embert mozdít el a hadseregből, illetve a civil szférából – folytatta a török elnök.

Ezek is érdekelhetnek