Sokkarikás úszózseni - Vajon mennyiben járult hozzá az ősi gyógymód Phelps riói diadalmenetéhez?

Már a doppinggyanú is felötlött egyesek fejében, amikor a riói olimpián az amerikai úszócsapat sztárja, Michael Phelps először állt a rajtkőre: szabályos piros karikák tarkították a vállait és a hátát. Az úszó nem késlekedett sokáig a magyarázattal, sőt még a világhálón is megosztotta a fotót, ami magyarázatot ad a különös foltok eredetére.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 08. 21. vasárnap2016. 08. 21.
Sokkarikás úszózseni - Vajon mennyiben járult hozzá az ősi gyógymód Phelps riói diadalmenetéhez?

Köpölyözésnek vagy pohárvetésnek is nevezik az ősi gyógymódot, melynek során vákuumozással méregtelenítik a szervezetet.

A régi időkben az állatok felmelegített szarvát, bambusznádat, később tüzes csészét, ma már inkább üvegből, porcelánból, illetve műanyagból, gumiból vagy szilikonból készült edényeket használnak erre a célra. Az eljárás lényege, hogy a bőrre helyezett felmelegített üvegcsészéből kiszívják a levegőt, az így keletkezett vákuum miatt felgyorsulnak a keringési folyamatok, és friss vér, több oxigén áramlik a területre – ezáltal beindul a méregtelenítés, a kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagoktól, melyek a vesén keresztül távoznak. A kis edényeket 5–15 percig hagyják rajta a kezelendő területen (például a háton vagy a vállon, de a legkisebb szilikoncsészéket akár az arcra is lehet tenni), majd óvatos mozdulatokkal eltávolítják.

A köpöly alatt a szívóhatásnak köszönhetően a bőr kimagaslik és a vérbőség miatt kipirosodik, a kezelés után pedig jellegzetes kerek, piros vagy barnás foltok maradnak vissza, melyek általában néhány órán belül elmúlnak. E módszert leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják, de igen hatásos izomfájdalmakra, az izomláz, a megfázás, az allergia, az asztma, a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, különböző anyagcsere-rendellenességekre, valamint a menstruációs görcsök csillapítására, de alkalmazható a kullancs-, darázs- vagy méhcsípésekből visszamaradt mérgek eltávolítására is. Sportolóknál az izmok regenerálására, apró sérülések kezelésére és fájdalomcsillapításra használják.

Ezek is érdekelhetnek