A projektnek csak az első üteme valósult meg, és most már nem is lesz folytatás

Nem folytatja ócsai devizahiteles-mentő projektjét a kormány, vagyis nem építenek több házat az adóslakóparkban. Az erről szóló 2011-es határozatát hatályon kívül helyezte a kabinet.

Ország-világMunkatársunktól2016. 10. 21. péntek2016. 10. 21.
A projektnek csak az első üteme valósult meg, és most már nem is lesz folytatás

Az eredeti tervek szerint a Pest megyei Ócsán 66 hektáron 500 házat építettek volna fel, amelyeket olyan családok vehettek volna bérbe, akik nem tudják fizetni a devizahitelüket, s inkább eladják az otthonukat. A projektnek végül csak az első üteme valósult meg, amelyben összesen 2,7 milliárd forintból 80 családi házat építettek és adtak bérbe. Egy házra 34 millió forintot költött az állam, jóval többet, mint amennyiért akkoriban egy hasonló méretű házat lehetett venni vidéken, vagy egy lakást Budapesten.

Az ócsai beruházást a kezdetektől fogva sokan kritizálták, mondván, hogy ennyi pénzből sokkal több családnak lehetett volna segíteni, ha inkább bérlakások felújítására költötték volna ugyanezt az összeget. Az első lakásokra 2013 júniusában hirdették meg a pályázatokat, a lakópark 2014 novemberére telt meg. A telepen jelenleg 350 fő lakik, s többen már nem is költöznek oda.

Ezek is érdekelhetnek