Diákbarát döntés - Vallási téboly - Aszad a srebrenicai és ruandai mészárosokkal egy sorban - Szétbombázott gyászmenet - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világMunkatársunktól2016. 10. 14. péntek2016. 10. 14.
Diákbarát döntés - Vallási téboly - Aszad a srebrenicai és ruandai mészárosokkal egy sorban - Szétbombázott gyászmenet - Hírmorzsák

DIÁKBARÁT DÖNTÉS
Az uniós országokból, így Magyarországról érkező diákok a Brexit ellenére továbbra is jogosultak minden támogatásra, ha a 2017–18-as tanévben kezdik meg tanulmányaikat a brit egyetemeken – erősítette meg a londoni kormány. Továbbra is jelentkezhetnek a magyar és más EU-tagországból érkező diákok a londoni egyetemeken tandíjhitelre, csökkentett tandíjra és egyéb támogatásra. A feltételek a képzés teljes idejére érvényesek, akkor is, ha közben Nagy-Britannia kilép az EU-ból.


VALLÁSI TÉBOLY
Nyomozást indított a rendőrség annak a 13 éves indiai lánynak a szülei ellen, aki egy 68 napos, vallási böjt után meghalt. A vizsgálatok szerint a dzsainizmust követő Aradhana 68 napon át csak forralt vizet vett magához, múlt héten hagyott fel a böjttel, két nappal később meghalt. A jómódú ékszerészcsalád tagadta, hogy lányukat ők kényszerítették volna. Civil aktivisták szerint viszont a lány apjának guruja javasolta a 68 napos böjtöt a családnak, hogy vállalkozásuk jövedelmezőbb legyen.


300 ezer
szíriai haláláért felel Bassár el-Aszad szíriai elnök, mert kudarcot vallott országa vezetőjeként – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Ban Ki Mun a boszniai Srebrenicában, valamint a közép-afrikai Ruandában elkövetett mészárlásokhoz hasonlította azt, ami jelenleg az észak-szíriai Aleppóban zajlik. Sürgette John Kerry amerikai külügyminisztert és az orosz illetékeseket, állítsák helyre a szíriai tűzszünetet, hogy eljuttathassák az életmentő humanitárius segélyeket.


SZÉTBOMBÁZOTT GYÁSZMENET
Nem hivatalosan elismerte Szaúd-Arábia, hogy az általa vezetett koalíciós erők egyik gépe felelős azért a jemeni légicsapásért, amely egy gyászmenetet ért a főváros közelében. 140 ember életét vesztette, 500 ember megsebesült. A két részletben végrehajtott támadásba másodszorra már a helyszínre kiérkező mentőket is találat érte. Egyelőre nem tudni, hogy a pilótát utasították vagy önszorgalomból ölt.

Ezek is érdekelhetnek