Fullasztó jelenség - A házasság szent - Eurómilliókba kerül a rég véget ért háború - Helyünk a dobogón - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világMunkatársunktól2016. 10. 28. péntek2016. 10. 28.
Fullasztó jelenség - A házasság szent - Eurómilliókba kerül a rég véget ért háború - Helyünk a dobogón - Hírmorzsák

FULLASZTÓ JELENSÉG
Tavaly mutatott először 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó értéket a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja egész éven keresztül – derül ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szokásos évi jelentéséből, amely szerint nemzedékeken keresztül küszöbérték felett maradnak a mutatók. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nélkül nem lehet kordában tartani a klímaváltozást és 2 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet emelkedését.


A HÁZASSÁG SZENT
Elutasította a román szenátus azt a képviselői törvénykezdeményezést, amely a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét vezetné be Romániában. Az élettársi szerződés egyebek mellett feljogosította volna a feleket, hogy bankhitel igénylése esetén mindkettejük jövedelmének figyelembevételét igényeljék a hitelezőtől, kórházi ápolásuk idején hozzátartozói jogokat gyakoroljanak, halálozás esetén pedig egymás örökösei legyenek.


3,5 millió eurót
hagyott jóvá az Európai Unió a 2020-ig szóló kohéziós keretből a délszláv háborúból visszamaradt aknák és robbanószerek hatástalanítására. 1991-től mostanáig az ország területén mintegy 2000 ember sérült meg aknabalesetben, közülük több mint 500-an bele is haltak sérülésükbe. Október elején ismét egy aknamentesítő vesztette életét munkavégzés közben. A civil lakosságot ugyanakkor kevesebb baleset éri, az elmúlt egy évben nem is volt erre példa. A kivitelezők a horvát aknamentesítő központ (HCR), a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Duna-Dráva Nemzeti Park.


HELYÜNK A DOBOGÓN
Németországban tavaly több mint háromezer embercsempészt fogtak el, köztük 362 magyart. A német belügyminisztérium kimutatása alapján 2015-ben 3370 embercsempészt tartóztattak le, ami 57 százalékos éves növekedést jelent. A legnagyobb csoportot a szíriai állampolgárok alkotják 390 fővel. A második helyen a románok állnak 370 fővel. A harmadik helyen pedig mi, magyarok 362 fővel.

Ezek is érdekelhetnek