A hazai kereskedelem egyik legnagyobb alakja távozott

Több ezren vettek végső búcsút Csepeli Lajostól, és nyilvánították ki részvétüket a Tiszaligeti Tiszavirág Sportcsarnokban megtartott gyászszertartáson. Utolsó útjára, a szolnoki temető közéleti parcellájához a család és a szűk baráti köre kísérte. A CO-OP Hungary Zrt. igazgatósági elnökének, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatójának, a szövetkezeti gondolat elkötelezett hívének távozása hatalmas veszteség a kereskedelem és az egész magyar gazdaság számára.

Ország-világ2016. 11. 29. kedd2016. 11. 29.
A hazai kereskedelem egyik legnagyobb alakja távozott

Csepeli Lajos 1955. október 05-én látta meg a napvilágot a Baranya megyei Kémesen egy három gyermekes család elsőszülött fiaként. A pécsi középiskolai évek után a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, majd a Marx Károly Egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait.

1977-től tanárként, illetve a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalatnál dolgozott, majd 1980-tól a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola új, szolnoki tagozatán vállalt tanári- és kollégiumvezetői állást.

Már főiskola igazgató-helyettesként került kapcsolatba a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ-el, melynek 1986-tól igazgatósági tagja, illetve külsős szaktanácsadója lett. 1989-ben az oktatásról a gyakorlatra váltott: ipari felvásárlásért felelős főosztályvezetőként kezdett dolgozni az ÁFÉSZ-nél. Itt 1990-től elnökhelyettesi, 1995-től elnöki-, a COOP Szolnok Zrt. 2001-es megalakulása óta pedig elnök-vezérigazgatói tisztséget töltött be. Irányítása alatt a cég többször megduplázta eredeti méretét, így a szövetkezetből mára az ország 9 megyéjére kiterjedő, 143 üzletet és két sütőipari telephelyet üzemeltető, modern kereskedelmi vállalat vált.

Igazgatósági tagként a COOP rendszer kialakításának egyik vezéralakja volt országos (CO-OP Hungary Zrt.) és regionális (Tisza-COOP Zrt.) szinten is. Az 1995-ben alapított CO-OP Hungary Zrt. elnöki tisztségére 2007-ben választották meg.
Vezetőként a konstruktív kompromisszum keresés jellemezte. Gyakran idézte mottóját a siker kulcsáról: „Tudás, bátorság és szerencse.” Nyílt, őszinte, közvetlen személyisége és kivételes odaadása példaként szolgált generációk számára.

Számos jelentős ügy élére állva a COOP Gazdasági Csoportot nem csak az egyik legsikeresebb üzletlánccá, de fontos társadalmi tényezővé is tette. Elnöksége alatt a Coop Rally a hazai termékek első számú seregszemléjévé vált, valamint megalakult a Coop Segély Alapítvány is, amelyen keresztül a rászoruló gyermekeket és bajba jutott honfitársainkat támogatja a cégcsoport. Szenvedélyesen szerette és követte a sporteseményeket, különösen büszke volt arra, hogy 6 éves korától szurkolt a Ferencváros labdarúgó csapatának. Sport- és hazaszeretete nem kis szerepet játszott abban, hogy a COOP a Magyar Olimpiai Csapat Gyémánt fokozatú támogatója. Szoros, baráti kapcsolatot ápolt az olimpikonokkal és a sportolókkal.

Több szakmai díj után 2005-ben Gróf Károlyi Sándor Gazdaságfejlesztési Nagydíjjal, 2008-ban pedig a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Közéleti szerepvállalásáért Szolnok városa Ezüst Pelikán Díjjal jutalmazta. Elnöke volt a Szolnok Város Jövőjéért Alapítványnak, 2016-tól pedig a katedrára is visszatért a Szolnoki Főiskolából átalakult Pallasz Athéné Egyetem tanáraként.

Feleségével 34 éve élt harmonikus házasságban, két felnőtt lánya, és két óvodáskorú unokája van.

Csepeli Lajos a hazai kereskedelem egyik legnagyobb alakja volt, távozása hatalmas veszteség a szakma és az egész magyar gazdasági élet számára. Ám felbecsülhetetlen értékű szellemi öröksége, életművének óriási hagyatéka tovább él és hosszú időre meghatározza az általa pályára állított cégek sikeres fejlődését.

Forrás: CO-OP Hungary Zrt.

Ezek is érdekelhetnek