Furcsa pár: valami azt súgja, soha többet nem látjuk őket egy asztalnál

Palágyi Béla jegyzetei a Szabad Föld hetilap Sportnapló rovatában. - Forr a víz a medencékben, a magyar úszósport történetében hasonló hullámverésre nem emlékszem. Naponta nyilatkozatok és ellennyilatkozatok látnak napvilágot, melyekből az derül ki, hogy valami nincs rendben a sportágban. A „szárazföldi ember” azonban nemigen tudja követni a háborúskodást, talán csak az vált nyilvánvalóvá, hogy Gyárfás Tamás szövetségi elnök feje a tét. Ő azonban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem kíván lemondani.

Ország-világPalágyi Béla2016. 11. 26. szombat2016. 11. 26.

Kép: A Figyelőc gazdasági hetilap Év Embere díj átadása.A képen Gyárfás Tamás és Hosszú Katinka. 2015.01.07. Fotó:Vörös Szilárd

Furcsa pár: valami azt súgja, soha többet nem látjuk őket egy asztalnál
A Figyelőc gazdasági hetilap Év Embere díj átadása.A képen Gyárfás Tamás és Hosszú Katinka. 2015.01.07. Fotó:Vörös Szilárd

Az sem könnyen értelmezhető, amekkorát Hosszú Katinka olimpiai és Világkupa-szereplése szólt! A három riói aranyérem azt sugallja, hogy Katinka és férje – egyben edzője –, Shane Tusup tulajdonában van a „bölcsek köve”. Márpedig ki ne akarna olyan sikerszériát, mint amilyen a bajai ifiasszonyé? Sokan megérdemelnék, mert az eddigi életüket az úszásra tették fel.

Így például Cseh Laci, akinek az édesapja elmondta: gyerekkorában a srácot az ágyból tette a kocsiba Halásztelken, s csak az uszoda előtt ébresztette fel. Mégis lehet, hogy olimpiai aranyérem nélkül fogja befejezni a pályafutását. Ő egyébiránt nincs a hangosan tiltakozók között, mindössze a munkamániájáért említettem. Úgy látszik, a sikert nem csak megszerezni, de kezelni is nehéz. Amúgy az energiákat a vízben kell majd levezetni: december 6–11. között rendezik a windsori rövidpályás úszó-világbajnokságot – az érvek és ellenérvek a medencében csaphatnak össze.

Arról már nem is szólva, hogy jövőre a magyar úszósport történelmet írhat, mivel nálunk rendezik a világbajnokságot. Salamon Ferenc, az európai szövetség örökös tiszteletbeli tagja nyílt levélben fordult a küzdő felekhez, azzal a felhívással, hogy „elég a harcból!”. Ehhez mi, a medence partján szurkolók is csatlakozhatunk.