Katolikus világünnep Budapesten

Magyarország adhat otthont 2020-ban – 1938 után másodszor – az Eucharisztikus Világkongresszusnak, amely a római katolikus egyház egyik legjelentősebb, négyévente más-más helyszínen megrendezett, egyhetes eseménysorozata.

Ország-világMunkatársunktól2016. 11. 22. kedd2016. 11. 22.
Katolikus világünnep Budapesten

Mint azt korábban lapunkban megírtuk, a legutóbbi eseményt az akkori kormány 450 ezer pengővel támogatta, a mostani 20 milliárd forinttal segíti a szervezést, illetve ígéri, hogy az esemény sikeres megvalósítása érdekében központi költségvetésből támogatja az Esztergom–budapesti Főegyházmegye fejlesztési programját. A program keretében számos templomot újítanak fel (ugyanígy tett a harmincas években az akkor regnáló kormány), a projektekre eddig idén és jövőre 3,1 milliárd forintot különítettek el. A kormányhatározat mellékletéből kiderül, hogy az Esztergom–budapesti Főegyházmegye további fejlesztéseire 2018-ban 8,544 milliárd forintot kell beterveznie a nemzetgazdasági miniszternek, 2019-ben pedig 7,81 milliárdot. Ez összesen 19,454 milliárd forint költségvetési támogatást jelent. Csepelen sport- és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas multifunkcionális csarnok építését is tervezik ötmilliárd forintért – ebből a 2017-es költségvetésben egymilliárdot csoportosítanak át a projekt előkészítésére.

Természetes, hogy az esemény sok előkészületet igényel, a 2016-os Fülöp-szigeteki kongresszuson például kétszáz bíboros és püspök, valamint 72 ország 12 ezer küldötte vett részt – a zárómisét több mint félmillió ember előtt tartották.

Ezek is érdekelhetnek