Korrupció a kulcsszó - Hamarosan új párt fogja színesíteni az ukrán politikai palettát

Odessza kormányzó nélkül maradt. Hamarosan új párt fogja színesíteni az ukrán politikai palettát. Egyúttal korrupcióellenes harcot hirdet a hazájában többszörösen vizsgált politikus.

Ország-világKirály Farkas2016. 11. 21. hétfő2016. 11. 21.

Kép: ODESSA, UKRAINE. OCTOBER 25, 2015. Odessa Region Governor Mikheil Saakashvili arrives at a polling station to cast his ballot in local elections. Arkhip Vereshchagin/TASS, Image: 263761501, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS, Fotó: Profimedia

Local elections in Ukraine
ODESSA, UKRAINE. OCTOBER 25, 2015. Odessa Region Governor Mikheil Saakashvili arrives at a polling station to cast his ballot in local elections. Arkhip Vereshchagin/TASS, Image: 263761501, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Fotó: Profimedia

Bevált az elemzők jóslata: Miheil Szaakasvili bejelentette, hogy új pártot tervez életre hívni Ukrajnában. Vélhetően sokak szimpátiáját el fogja nyerni, hiszen így indított: pártja nem fog kötődni a nagyvállalkozókhoz, és nem fogad majd be olyan politikusokat, akik túl régóta vannak a porondon.

Szaakasvili sem ma kezdte a politikai pályafutását. 2004-ben választották Grúzia elnökévé, mely funkciót egészen 2013-ig töltötte be. Kezdettől fogva számos kihívással nézett szembe, a helyi hadúr vezette Adzsara és a szakadár Abházia és Dél-Oszétia tartományokkal rengeteg baja volt.

Megválasztása évében országa a 133. volt az államok korrupciós listáján, 2012-re 51. lett – a korrupcióból élők nyilván gyűlölték.

2005-ben, G. W. Bush grúziai látogatásakor meg is támadták egy kézigránáttal, ám az nem robbant fel. Legemlékezetesebb cselekedete azonban az orosz–grúz háború kirobbantása volt 2008-ban – ehhez persze kellettek az oroszok is. 2013-ban az Egyesült Államokba költözött, és azóta sem volt hajlandó megjelenni a grúz hatóságok előtt, amelyek a legkülönbözőbb vádakkal (korrupció, megveretés stb.) illették.

A nagy fordulat 2015-ben történt, amikor az új, Nyugat-barát ukrán elnök, Petro Porosenko kinevezte Odessza tartomány kormányzójává: számolja fel a korrupciót, csináljon rendet. Az elnök elszámolta magát, Szaakasvili múlt hétfőn lemondott, ráadásul hangosan. Porosenkónak „megvolt az esélye, hogy nagyszerű reformokhoz használjon engem ebben az országban, de kiderült, hogy ezek a reformok és az ő jóléte egymásnak ellentmondanak” – hangoztatta, majd azzal vádolta az elnököt, hogy megtorpedózza a reformjait, továbbá személyesen támogat két bűnszervezetet.

Ukrajnában 2019-ben lesznek parlamenti választások, pártot alapítani ilyenkor érdemes, majd’ három év van a népszerűsödésre.

Szaakasvili egyik első mozzanatul egy régebbi videó bemutatásával publikusan felidézte, milyen jó viszonyt is ápol Donald Trump frissen megválasztott amerikai elnökkel. Ismét bebizonyította: a feszültségkeltéshez pompásan ért.

Ezek is érdekelhetnek