Még nem 'vésték kőbe' - Talán mégsem fúj hiába

TALÁN MÉGSEM FÚJ HIÁBA. A szél mint megújuló energia a nyugat-európai országokban egyre népszerűbb – nem csoda, hogy egyre több szélerőművet állítanak. Nálunk – noha igencsak megérné – egyáltalán nem épülnek ilyen szerkezetek. Mint arról lapunkban már korábban írtunk, a kormány öt éve nem írt ki tendert, amely az építkezést engedélyezné, most pedig újabb változásokkal lehetetlenítenék el a szélerőművek telepítését.

Ország-világMunkatársunktól2016. 11. 02. szerda2016. 11. 02.
Még nem 'vésték kőbe' - Talán mégsem fúj hiába

Például azzal, hogy kikötik, a 208 féle szélturbina közül nálunk csak 9 fajtát lehetne állítani, és kizárólag ritkán lakott területeken: a településektől legalább 12 kilométerre.

Lázár János korábban azzal is indokolta a szigorítást: a szélerőművek teljesítménye igencsak ingadozó, és ez csak a szabályozható erőművek teljesítményének változásával egyenlíthető ki. Környezetvédők szerint azonban ilyesmiről szó sincs. Csakhogy a törvénymódosítás egyelőre nem lett „kőbe vésve”,

Áder János ugyanis nem írta alá. A köztársasági elnök szerint ezek a módosítások igencsak akadályozzák az új turbinák telepítését, illetve ellehetetlenítik a zöldenergia e formájának kihasználását Magyarországon, ami ellentétes a 2010–2020-as megújuló energiát felhasználó cselekvési tervvel.

Ezek is érdekelhetnek