Öt évig tartott Magyarországon a bóvli korszak

Nincs többé bóvli - Befektetésre érdemes ország vagyunk ismét, a bóvlinak vége.

Ország-világMunkatársunktól2016. 11. 11. péntek2016. 11. 11.
Öt évig tartott Magyarországon a bóvli korszak

Következik mindez abból, hogy a három legnagyobb hitelminősítő közül a harmadik, a Moody’s is kiemelte ebből a kategóriából Magyarországot.

Öt évig tartott Magyarországon a bóvli korszak. Elsőként, 2011 év végén a Moody’s hitelminősítő döntött úgy, bóvli kategóriába sorolja Magyarországot. Nem sokkal később ugyanígy tett a másik két hitelminősítő, a Standard&Poor’s, illetve a Fitch Ratings. Ők azonban megelőzték a Moody’st a felminősítést illetően. Most a Moody’s is úgy döntött, „kiveszi” a bóvliból Magyarországot, mert úgy látják, csökkent az ország sérülékenysége. Magyarázatuk szerint a fenntartható magyar gazdaság, a bankadó csökkentése, a devizahitelek kivezetése (ez növelte a fogyasztás mértékét) miatt döntöttek így, illetve azért, mert úgy látják, a magyar kormány elkötelezett az adósságcsökkentésben.

A befektetési ajánlás további felminősítéseket hozhat más hitelminősítő intézményektől, banki elemzők szerint ez a sorozat jövő év végén, illetve 2018 elején folytatódhat. A kilátások e téren tehát derűsek, az ország adósságának finanszírozása is könnyebb lehet, erősödhet a forint árfolyama.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is optimista, szerinte a felminősítés tízmilliárd forintnyi megtakarítást jelenthet éves szinten.

Ezek is érdekelhetnek