Sok a kontár

Lazsáló munkások, rosszul végzett munka, félbemaradt felújítás – sajnos nem keveseknek akad rossz tapasztalata a magukat építőipari szakembereknek kiadott kontárokkal.

Ország-világMunkatársunktól2016. 11. 03. csütörtök2016. 11. 03.
Sok a kontár

Tisztelet a kivételnek, de a jelenség sajnos igencsak létezik, ezt támasztja alá Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke is. A szakember a Napi.hunak nyilatkozott, felhíva a figyelmet, hogy érdemes több energiát és időt fordítaniuk a munkálatokra a lakossági megrendelőknek is, noha elismeri, az átlagos állampolgár laikus a kérdésben, nehéz megítélnie, hogy az ajánlott ár nem túl drága-e, illetve ért-e a feladathoz a megbízott szakmunkás. Koji szerint az ebből adódó csalódásokat – és a súlyos ráfizetéseket – megúszhatjuk, ha időt szánunk arra például, hogy referenciát kérünk a kivitelezőtől, tájékozódunk a megbízandó cég pénzügyi helyzetéről.

Figyelmeztet, nem mindig kifizetődő a legolcsóbb ajánlatot választani, mert sokszor ezek az alacsony árajánlatok kontármunkát jelentenek, a végén pedig a ráfizetésekkel együtt rosszabbul jövünk ki a helyzetből, mintha már az elején mélyebben a zsebünkbe nyúlunk.

A szakember szerint figyelmeztetésnek kell venni azt is, ha a vállalkozó a költségek 40 százalékát előre elkéri. Érdemes ragaszkodni a teljesítményhez kötött, szakaszos fizetéshez. Sajnos az egyre nagyobb munkaerőhiány az építkezésekkor, felújítások alkalmával is gondot okozhat, az igazán jó szakemberekre bizony várni kell, hiszen ma már szinte minden építőipari szakma hiányszakmává vált.

Ezek is érdekelhetnek