Ufók a spájzban

TALÁLKOZHATUNK-E Földön kívüli civilizációkkal? Az egriek aktívan keresik erre a választ, mint ahogyan a szegedi Sós Tibor is, aki ufókutatóként jegyzi könyveit.

Ország-világMunkatársainktól2016. 11. 07. hétfő2016. 11. 07.
Ufók a spájzban

– Sokan megszállottnak gondolnak minket, a szkeptikusok pedig ufóhisztériát emlegetnek, ha a földönkívüliekkel való találkozásról számolunk be – mondja az üzemmérnök végzettségű szegedi férfi, aki – több könyvvel és filmmel a háta mögött – helyszínelő kutatóként mutatkozik be.

Sós Tibor 30 éve jár a téma nyomában, gyűjti a magyar X aktákat.

Rengeteg beszámolót hallgatott meg és rögzített a találkozásokról, s ezek egy részét hitelesnek tartja.

– Műholdból, repülőgépből annyit látunk az égen, hogy fölösleges éjjel a fénylő pontokat figyelni. Változtatnunk kell a szemléletünkön, megbarátkoznunk a gondolattal, hogy az ufók már a spájzban vannak. Nem az 1947-es, híres táncoló csészealjak esete a legelső észlelés. Több ezer éves barlangrajzok és egyiptomi ábrázolások árulkodnak az idegenek látogatásairól – állítja az 1994 óta működő Magyar Ufókutató Szövetség alapítója. Az ország minden részéből megkeresik, akik furcsa fénygömböket, fehér ruhás „asztronautákat” vagy azonosítatlan repülő tárgyakat láttak. Többen is állítják, hogy a hálószobájukban álmukban keresték fel az idegenek. A „családi ufó” kategória azért érdekes, mert ekkor a jelenséget – például egy mozgó és kommunikáló, zöldes fénygömböt a konyha sarkában – egyszerre látja a meglepett rokonság.

Az első ufós élményekről általában olyanok számolnak be, akik kihalt helyen, egyedül dolgoznak vagy autóznak, többnyire éjszaka. Később azonban azt tapasztalják, hogy akár a lakótelepi emeleti lakásukban is rájuk lelnek az idegenek – mondja Sós Tibor.

Ufólesre is hívja az égbolt titkaira kíváncsiakat az egri Univerzum Klub, amelynek tagjai több mint 20 éve jönnek össze havonta. A tagok egyetértenek: a kis szürke lények itt masíroznak közöttünk, és átsétálnak a tárgyakon is. Akad, aki csodás gyógyulását az idegeneknek tulajdonítja, más meg azt meséli, hogy a gyermekkorában megélt harmadik típusú találkozás máig felkavarja.

Egy hölgy a sors ajándékának tartja, hogy meditatív állapotban „asztroutazásra” indulhat, a csillagok közt kalandozhat…

Medgyesi Iván, az Univerzum Klub elnöke civilben matematikát és fizikát tanít. Gyerekkora óta minden könyvet elolvasott, ami e témához köthető, de akadt saját élménye is.

Egy alkalommal „pszeudorepülőt” látott elhúzni az égen, amit úgy értékelt: ez a jármű valószínűleg egy idegen űrhajót álcázott. A kétkedők a fejüket csóválják, mondván, sok-sok fényév távolságról hogyan közlekedhetnének hozzánk más bolygó értelmes lényei. Az elnök – aki kiérdemelte az ufótémában jeleskedőknek járó Pax Galacticana díjat – erre is lelt magyarázatot. Nem zárja ki, hogy más civilizációk technikailag sok ezer vagy akár több millió évvel is előttünk járhatnak, már megoldották ezt a számunkra még áthatolhatatlan akadályt. Esélyesnek látja, hogy a földönkívüliek a Hold innenső oldalán kiépített bázisaikból távcsöveikkel fürkésznek bennünket…