Ahol a varázslat születik - Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea Aranyanyu-díjas nagykanizsai gyógyszerésszel beszélgettünk

EGY-EGY JÓ SZÓ, biztató mosoly csodákra képes, még a legreménytelenebb helyzetekben is. Különösen igaz ez az orvosi rendelőben, de a gyógyszertárakban is. A kedvességet pedig sokszorosan kapja vissza, aki adja – vallja dr. Ignácz Andrea gyógyszerész.

Ország-világHardi Judit2016. 12. 26. hétfő2016. 12. 26.

Kép: Ignácz Andrea aranyanyu Nagykanizsa 2016.12.07 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Ahol a varázslat születik - Dr. Némethné dr. Ignácz Andrea Aranyanyu-díjas nagykanizsai gyógyszerésszel beszélgettünk
Ignácz Andrea aranyanyu Nagykanizsa 2016.12.07 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


– Milyen érzéssel lépsz be egy gyógyszertárba? – szegezi nekem a kérdést, majd így folytatja: – Bennem sokszor, főleg Budapesten fog el rossz érzés, olyan idegen, távolságtartó a hangulat. Miközben a válaszon gondolkodom, rögtön az a patika ugrik be, ahonnan éppen kiléptünk. Otthonos a légkör, barátságos a kiszolgálás, az a fajta hely, ahol az ember érzi, nyugodtan kérdezhet, türelmesen meghallgatják és válaszolnak is neki.

Dr. Némethné dr. Ignácz Andreával Nagykanizsa utcáin sétálunk, és bár nem tősgyökeres odavalósi, minden épületről, térről mesél valamit. A szavaiból érződik, hogy otthon van a városban, szinte mindenkit ismer és ő sem ismeretlen a városlakók előtt, sőt. Nem csoda, hosszú ideje vezeti a Király Patikát, hírneve pedig még tovább nőtt az utóbbi hetekben, Andrea ugyanis Aranyanyu lett. A Richter Gedeon e díjat minden évben pedagógusok, szociális munkások, orvosok és egészségügyi dolgozók között osztja ki. Olyan nőket díjaznak, akik sokat tesznek a szűkebb és tágabb közösségükért. Andrea méltán megérdemli az elismerést, bár a csodálkozását nem tudja – talán nem is akarja – elrejteni. Miért épp ő? Hiszen csak a munkáját végzi! Nos, beszéljenek helyette a helyiek, a barátai és a tények.

A patikusi pályát a szülei javaslatára választotta.

A labor már gyerekkorában is az egyik legizgalmasabb helyszínt jelentette számára: amolyan boszorkánykonyhát, ahol a varázslat születik. De a jó patikus nem csak a szaktudásáról ismerszik meg, kell hozzá jó adag emberismeret, empátia, illetve segíteni akarás is.

– Az előbbi azért fontos, mert hiába az utóbbi, ha például az adott beteg nem szeretne tanácsokat kapni, csak minél gyorsabban beszerezni, amire szüksége van, és már menni is tovább. Mások viszont bizonytalanok, elkél számukra a segítség, bennünk pedig megbíznak. Ami persze óriási felelősség. Szerintem az az ideális, amikor a patika közösségi térré válik, ahol lehet beszélgetni. Ezért megérdeklődjük, mi újság, hogy vannak a gyerekek, a család. Szeretnénk olyan légkört kialakítani, amelyben a beteg nem fél kérdezni. Hosszas beszélgetésre persze nincs mindig mód, ilyenkor érdemes esetleg külön időpontot kérni. A patikák zömében lehetőség nyílik a vérnyomás, a vércukor mérésére. – Ilyenkor tudunk egy kicsit hosszabban szót váltani, ha pedig problémát észlelek, akár még a helyi orvossal is konzultálok egy-egy betegről – mondja Andrea, aki a gyógyszertár vezetése mellett közösségépítő feladatot is vállal. Létrehozta a Király Női Klubot, egy olyan közösséget, ahol főként nőket érintő problémákról, betegségekről beszélgethetnek. Minden alkalomra szakértőket, orvosokat hív meg, akiktől bárki bármit kérdezhet. Tartottak előadást már a védőoltásokról, a mellrákról, különböző nőgyógyászati és reumatikus megbetegedésekről. A klub mára hatalmas közösséggé nőtte ki magát, a legutóbbi rendezvényükön már kétszázan voltak.

Sajnos az egészségtudatosság Magyarországon még gyerekcipőben jár, vallja Andrea.

E téren egyébként kettősség érezhető: nem élünk egészségesen, ha pedig megbetegszünk, mihamarabb kívánjuk a gyógyulást, ugyanakkor szeretnénk minél kevesebb gyógyszert szedni. Ha a Király Női Klubhoz hasonló közösségek és az Andreához hasonló szakemberek szívügyüknek tekintik az egészséges életmódra nevelést, jó úton haladunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek