Farkasveszély északon

Északi hegyvidékeinken, legfőképpen az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) területén pár éve újból feltűnt a farkas, a medve, a hiúz, sőt ma már biztos, hogy a nagyragadozók jelenléte – főleg az országhatár közelében – állandó.

Ország-világB. G.2017. 01. 17. kedd2017. 01. 17.
Farkasveszély északon

Jó hír ez a természetvédelemnek, ám mivel a ragadozók az állattartóknak komoly meglepetéseket okozhatnak, a szakemberek fontosnak tartják felhívni a figyelmet néhány alapszabályra. Különösen most, hogy hidegre fordult az idő, az ANP tájékoztatja a téli legeltetést folytató állattartókat, hogy az állatok védelme érdekében biztonsági intézkedésekre lehet szükség.

A nappali órákban emberi felügyelet mellett őrkutyával, ha ez nem megoldható, akkor villanypásztorral, minimum négy sor zsinórral körülkerített területen legeltessenek. Lehetőleg nyílt területen tartsák a jószágot, kerüljék a részben fedett, bokros területrészeket. Éjszakára zárják karámba, hodályba az állatokat.

Elsősorban az Aggtelek–Rudabánya környéki hegyekben, a Csereháton, a Sajó völgyében, a Putnoki-dombságon, valamint a tokaji–zempléni hegyvidéken lehet számítani a nagyragadozók felbukkanására. Okulva a közelmúlt farkas- és medveöléseiből, a nemzeti park szakemberei arra is felhívják a vadászok, illetve az állattulajdonosok figyelmét, hogy tilos a védett állatfajok zavarása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, élő- és táplálkozóhelyeinek lerombolása, károsítása.

Az európai szürke farkas és a barnamedve Magyarországon fokozottan védett fajok, természetvédelmi értékük 250 ezer forint.

Ezek is érdekelhetnek