Latin-amerikai fordulat! Elnök a téren

Túlzsúfoltak a romániai börtönök. Az alig egy hónapos kormány közkegyelmet hirdetne. Ezrek vonultak utcára a terv ellenében, köztük az államfő is.

Ország-világK. F.2017. 01. 27. péntek2017. 01. 27.

Kép: epa05742473 Romanian president Klaus Iohannis (centre) waves to protesters while joining the rally for minutes, as people wave placards and shout anti-government slogans during a strong rally in downtown Bucharest, Romania, 22 January 2017. Up to 30.000 people gathered Sunday evening in Romania's capital, blocking traffic, while protesting against the draft bill, put up for public debate, regarding a government ordinance to pardon those sentenced to jail terms shorter than five years, in the light that many Romanian parliament and administration members are having issues with justice. EPA/ROBERT GHEMENT, Fotó: ROBERT GHEMENT

Protest against pardon ordinance planned joined by Romania's President Klaus Iohannis
epa05742473 Romanian president Klaus Iohannis (centre) waves to protesters while joining the rally for minutes, as people wave placards and shout anti-government slogans during a strong rally in downtown Bucharest, Romania, 22 January 2017. Up to 30.000 people gathered Sunday evening in Romania's capital, blocking traffic, while protesting against the draft bill, put up for public debate, regarding a government ordinance to pardon those sentenced to jail terms shorter than five years, in the light that many Romanian parliament and administration members are having issues with justice. EPA/ROBERT GHEMENT
Fotó: ROBERT GHEMENT


Románia-szerte több mint tízezren tüntetnek az új kormány közkegyelmi tervezete és a büntető törvénykönyv módosítása ellen tiltakozva – január 18-a óta mindennap.

Bukarest és más nagyvárosok utcáin igencsak paprikás a hangulat: a tüntetők szerint a kormánytöbbség nem a börtönök túlzsúfoltsága miatt akarja módosítani a büntetőjogot, hanem így akar mentőövet dobni a korrupcióval gyanúsított politikusainak. A helyzet komolyságát bizonyítja, hogy január 22-én, vasárnap tüntetéseket szerveztek a külföldön élő románok is, többek között Franciaországban, Olaszországban, Angliában, az Egyesült Királyságban. A közvita nélkül érvényesíteni tervezett kormányrendelettel mintegy nyolcezer jogerős elítélt kerülne szabadlábra, s emellett a felfüggesztett büntetéssel sújtottak is kegyelemben részesülnének, köztük korrupcióért elítélt politikusok tucatjai.

A vasárnapi bukaresti tüntetésen – latin-amerikai fordulat következik! –, amikor a tíz-tizenötezer ember épp elindult a kormány székháza felé, egyszer csak megjelent a tiltakozók között Klaus Johannis, Románia elnöke. Tudtára adta a tömegnek: azért ment az Egyetem térre, mert felháborítja, hogy politikusok egy csoportja, akiknek büntetőjogi ügyeik vannak, gyengíteni próbálják a jogállamot.

Nem maradt el a gyors válasz: a kormány közeli médiumok szinte azonnal felbujtással és államcsínykísérlettel vádolták meg az elnököt.

Johannis már tovább is lépett.

Lapzártánkkor úgy tudni, a román elnök megkezdte az előkészületeket a törvénymódosításhoz kapcsolódó referendum kiírására. Kezdeményezését ugyan húsz nap alatt a parlamentnek is véleményeznie kell, de a szavazást meg nem akadályozhatja.

Romániában a választói névjegyzékben szereplő polgárok 30 százalékának részvétele szükséges egy népszavazás érvényességéhez.

Kérdés, hogy a Balkán (egyik) kapujában mennyien adnák le voksukat a korrupció mellett…

Ezek is érdekelhetnek