Öregebben, kevesebben - Megállíthatatlannak tűnik a népességfogyás

Megállíthatatlannak tűnik a népességfogyás: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2040-re hétmillióra csökkenhet a magyarok száma. Az optimistább jóslat kétmilliós, a pesszimistább hárommilliós lélekszámcsökkenéssel számol. A folyamat szinte megfordíthatatlan.

Ország-világHardi Judit2017. 01. 14. szombat2017. 01. 14.
Öregebben, kevesebben - Megállíthatatlannak tűnik a népességfogyás


Bár a gyerekvállalási kedv továbbra is viszonylag magas a magyarok körében, mégsem elég a csökkenés mérsékléséhez.

A kutatóintézet az elemzésében megjegyzi, egyre kevesebb a szülőképes korú nő, így még akkor is kevesebben leszünk, ha nem lanyhul a gyerekvállalási kedv. Ezzel párhuzamosan pedig természetesen növekszik az idősek száma.

Nagymértékben befolyásolja a csökkenő létszámot az elvándorlás emelkedő mértéke is. Egyre több fiatal költözik külföldre (ez a szám folyamatosan nő az érettségizők körében is: évről évre többen választanak külföldi egyetemet, ahonnan sokan már nem költöznek haza), és alapít a határon túl családot.

A népességfogyás egyébként évtizedek óta probléma az országban: az 1980-as években évente körülbelül 16 ezerrel lettünk kevesebben, a 2000-es évek elején ez a szám már 35 800 volt. 2010 után pedig még nagyobb ütemben fogyatkozik a magyarok száma: évi 38 800 fő volt a népességfogyás. Tavaly pedig meghaladta a 40 ezer főt.

Ezek is érdekelhetnek