Pánikra nincs ok

DECEMBERBEN egy budapesti gimnazista és egy bölcsődés gyermek is meghalt fertőző agyhártyagyulladásban. A tragikus esetek után megugrott a kereslet a védőoltás iránt. A baktérium C törzse elleni vakcinát már ingyenesen megkaphatják a két évnél ifjabbak, de a borsos árú B típusú oltást is sok szülő kiszorítaná a családi költségvetésből – amennyiben hozzáférhető lenne.

Ország-világHabik Erzsébet2017. 01. 20. péntek2017. 01. 20.

Kép: Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

Pánikra nincs ok
Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

Elöljáróban tisztázzuk: pánikra nincs ok. Bár a közvéleményt sokkszerűen érte a két haláleset, tavaly sem volt több Meningococcus baktérium okozta megbetegedés hazánkban, mint az előző években – nyugtatja az aggódókat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A fokozott médiaérdeklődés azonban ráirányította a figyelmet a megelőzés fontosságára. A cseppfertőzéssel terjedő agyhártyagyulladás C típusa elleni vakcina január elsejével vált ingyenessé a két éven aluli kicsik számára – csupán a 300 forintos dobozdíjjal kell számolni –, az ennél idősebb gyerekek esetében azonban továbbra is fizetni kell a védőoltás-sorozatért, körülbelül 8 ezer forintot.

A megbetegedések 60-70 százalékát azonban a Meningococcus baktérium B törzse okozza. Ellene a védőoltás rendkívül drága: 27-30 ezer forint egy adag, és összesen négyet kell beadni a gyerek másfél éves koráig. Vagyis a teljes körű védettség több mint 100 ezer forintba kerül. Joggal merül fel a kérdés: miért csak az egyik, a C típus ellen védő vakcina lett ingyenes?

– Meningococus C elleni oltóanyag körülbelül 12 év óta van forgalomban, és mindeddig az erősen támogatott szerek körébe tartozott. A szülők a gyerekek jelentős részének beadatták, ezért a C típus, amely korábban a megbetegedések felét okozta, az átoltottságnak köszönhetően visszaszorult. A baktérium B törzse ellen viszont csupán két éve került a patikákba a Bexsero néven kapható vakcina, ezért is szed több áldozatot a kórokozó – mondta a Hír Tvnek Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. – Szorgalmazzuk, hogy a B típusú vakcina is kapjon valamilyen támogatást, hogy minél többen élhessenek az oltás lehetőségével. Jelenleg a Bexsero az egyetlen B törzs elleni vakcina a világon, a kifejlesztése nagyon sokba kerül, ezért nem számíthatunk arra, hogy a konkurencia letöri az árát. Csak abban az esetben lehet olcsóbb, ha támogatja a társadalombiztosítás – magyarázza a szakember.

Hiába drága, a halálesetekről szóló hírek után a sokszorosára növekedett az igény a Meningococcus B vakcina iránt, és országszerte elfogyott a patikákból. Napokon belül azonban feltöltik a készleteket – ígéri az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Az ingyenes C típusú oltást az átmeneti hiány nem érinti.

A fertőző agyhártyagyulladás kezdeti jeleit nagyon nehéz megkülönböztetni az influenza vagy az egyszerű megfázás tüneteitől – figyelmeztetnek az orvosok. Az erős fejfájás, magas láz, hányás számos vírusfertőzésre is jellemző. Azonban ha beszéd- és látászavar is jelentkezik, s a testen szederjes, lilás bevérzésszerű kiütések jelennek meg, ezek a kór egyértelmű jelei, és sajnos már az előrehaladott állapotot mutatják. Ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség, mert a betegség órák alatt végzetessé válhat.

Ezek is érdekelhetnek