Pillangók a mellek hídján

Bátran nevezhetnénk a hidak városának is Velencét, a lagúnák városát, hiszen nagyjából 400 kisebb-nagyobb építmény teszi lehetővé, hogy a lakosai és a turisták száraz lábbal is közlekedhessenek benne. Ezek közül sem méreteivel, sem formájával nem emelkedik ki a Rialto piac mögötti városrészben lévő hidacska, a neve viszont igencsak különleges: Ponte delle Tette, azaz az eredetihez hűen fordítva, a „Csöcsök hídjának” hívják.

Ország-világMunkatársunktól2017. 01. 06. péntek2017. 01. 06.

Kép: Ponte delle Tette (Venice), Fotó: Didier Descouens

Pillangók a mellek hídján
Ponte delle Tette (Venice)
Fotó: Didier Descouens

Az biztos, hogy az elnevezés a középkorból származik, és az sem kérdés, hogy van-e köze a prostitúcióhoz.

Ez a környék volt a középkori Velence egyik vörös lámpás negyede, amely a város tengeri hatalmának és kereskedelmi forgalmának növekedésével egyre nagyobb forgalmat bonyolított le. A hatóságok nem egyszerűen szemet hunytak az ilyen üzelmek felett, hanem gondosan szabályozták és legfőképpen adóztatták a prostituáltak tevékenységét, amiből a város szép bevételre tett szert. Azt is tudjuk, az elnevezés onnan származik, hogy a hídon és környékén egy időben az „éjszakai pillangók” fedetlen keblekkel kínálták szolgáltatásaikat. Gondolhatnánk, egyszerű vevőcsalogatás lehetett, a hatóságok pedig megtűrték a közszemérem ilyetén megsértését, de nem: valójában városi rendelet írta elő az öltözék efféle hiányosságát valamikor a XIV. század első felében.

Hogy miért? Nos, miközben a prostitúció elfogadottnak számított, a homoszexualitást halálos bűnnek tartották e korban. Viszont a városi elöljárók fülébe jutott, hogy a vörös lámpás negyedben nemcsak nők, hanem férfiak is kínálják magukat a felajzott uraknak, mégpedig – a lebukást elkerülendő – női ruhában.

Tehát azért kötelezték az örömlányokat a hídon meztelen mellekkel sétálgatásra, hogy könnyen ellenőrizhető legyen, valódi nőkről van-e szó. Sőt egyes városvezetők állítólag abban is bíztak, hogy a női szépség ilyen felvonulása láttán a bűnös homoszexuálisok egyszeriben „jó útra térnek” pusztán attól, hogy az érzékeiket elborítják az ingerek.

Ezek is érdekelhetnek