'Szívemből sajnálom Tarpai Viktóriát, akinek ezt is vállalnia kell a szerep tökéletes megformálásáért'

A Szabad Föld hetilap Az a véleményem rovatában megjelent olvasói levél.

Ország-világOlvasói levél2017. 02. 05. vasárnap2017. 02. 05.
'Szívemből sajnálom Tarpai Viktóriát, akinek ezt is vállalnia kell a szerep tökéletes megformálásáért'

Kári János, Gergelyiugornya:
A Szabad Föld idei első számában olvastam Balogh Géza megható írását Eszter meg a sátán fattya címmel. A szerző szatmári születésű, nagyon jól ismeri ezt a gyönyörű tájat. Jómagam is beregi emberként ismerem ezt a vidéket, ahol A sátán fattya című filmet forgatják: Olcsvaapáti mellett, a Tiszához vezető homokos lapályon. Zsigmond Dezső, a kitűnő rendező a málenkij robotra emlékezik filmjében, amely Nagy Zoltán Mihály kárpátaljai író regénye alapján készül.
Megdöbbentő a 16 éves Tóth Eszter kegyetlen megaláztatása. A film főszereplőjét Tarpai Viktória játssza, a mínusz 4 fokos hidegben egy szál ruhában, könnyedén öltözve. De ezt csak így lehet, mert 1944/45 telén Eszter sem viselt más ruhát. Szívemből sajnálom Tarpai Viktóriát, akinek ezt is vállalnia kell a szerep tökéletes megformálásáért.
A film több helyszínen készül Szatmárban és Beregben, s talán már az év végén láthatjuk. Milyen szörnyű, hogy a háromnaposnak ígért „kis munkából” három év szenvedés lett. És milyen sokan soha többé nem tértek haza. Nekik állít emléket ez a film, ahogy a koncentrációs táborok áldozatainak az Oscar-díjjal elismert Saul fia.

Ezek is érdekelhetnek