Budapest - Kinek vonzó, kinek nem

Az évtized közepén többen költöztek el a fővárosból, mint 2007 óta bármikor – derül ki Budapest 2015-ös statisztikai évkönyvéből.

Ország-világB. H.2017. 02. 09. csütörtök2017. 02. 09.
Budapest - Kinek vonzó, kinek nem

A jelek szerint nem csak arról van szó, hogy a legidősebb nemzedék egy része átmenetileg vagy esetleg hosszabb távra átteszi a „székhelyét” például a vidéki nyaralójába, bár a legnagyobb mértékben kétségkívül a 60 évnél idősebbek vonultak ki tavalyelőtt Budapestről.

Az új keletű elvándorlási hullám következtében ugyanilyen mértékben esett vissza a fővárosban a legfiatalabb, a 15 év alatti korosztály tagjainak a száma is 2015-ben. Ez azt jelenti, hogy a fővárosi kisgyerekes családok körében újra erősödik a kertvárosi életforma vonzereje.

A fővárosi exodust (a kivonulás mértéke az ezredforduló óta csupán egyszer, 2007-ben lépte túl a 2015-ös szintet) az ország távolabbi vidékéről irányuló bevándorlás egyelőre ellensúlyozza, a belföldről érkezők száma tavalyelőtt két és fél ezer fővel múlta felül a távozók számát. Budapest és Pest megye tekintetében a főváros vándorlási mérlege viszont már évek óta negatív: 2015-ben 7 ezer fővel többen költöztek ki az agglomerációba, mint ahányan ennek az ellenkezőjére szánták el magukat.

Budapest legfőbb belföldi utánpótlási bázisának változatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számít. E két térségből tavalyelőtt 4,7, illetve 4,2 ezren költöztek az ország központjába.

Ezek is érdekelhetnek