Felmérés a magyar háztartások vagyonáról - a budapestiek állnak a legjobban

Gazdagoké a főváros - Budapesten élnek a leggazdagabb magyarok – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

Ország-világMunkatársunktól2017. 02. 13. hétfő2017. 02. 13.
Felmérés a magyar háztartások vagyonáról - a budapestiek állnak a legjobban

E szerint a magyar háztartások vagyona átlagosan nettó 15,6 millió forint volt 2014-ben, a fővárosiaké nettó 17,3 millió forint. Ezt a vagyont persze nem úgy kell érteni, hogy körülbelül ennyi pénzt tartanak otthon vagy a bankszámlájukon az emberek.

A vagyon legnagyobb részét az úgynevezett reáleszközök képzik, ingatlanok, járművek, egyéb értéktárgyak vagy éppen vállalkozások.

A tulajdon legnagyobb részét természetesen az ingatlanok teszik ki, átlagosan 11,3 millió forintot érnek. A KSH adataiból az is kiderül, átlagosan mennyi pénzt tartanak a folyószámlájukon a magyarok: körülbelül 400 ezer forintot, betétszámlájukon pedig 890 ezer forintot tudhatnak magukénak.

Autótulajdonosnak a családok fele mondhatja magát, 37 százalékuknak pedig van adóssága, ez átlagosan 1,4 millió forint.

A legvagyonosabb családok az ország középső részében, azon belül is a fővárosban élnek, míg a legszegényebbek az Észak-Alföldön. Itt átlagosan 5,5 millió forintos vagyont tudhatnak magukénak az emberek – ez is jelzi többek között, mekkora eltérések tapasztalhatók az országban az ingatlanok árában is.

E témáról bővebben a február 10-én megjelent Szabad Föld hetilap 25. oldalán olvashatnak ("Semmit érő otthonok?" - Habik Erzsébet összeállítása).

Ezek is érdekelhetnek