Jogi esetek: Ne packázz a hivatallal! - Visszapackázni nem éri meg

Egy férfi autóját az okmányirodában rossz környezetvédelmi besorolással vették nyilvántartásba, ezért új műszakit kellett csináltatnia.

Ország-világDr. Tanács Gábor2017. 02. 02. csütörtök2017. 02. 02.
Jogi esetek: Ne packázz a hivatallal! - Visszapackázni nem éri meg


Mikor megvolt az új műszaki, ismét elment az okmányirodába, de nem vitte be a rendszámot, hogy ráragasszák a matricát. Ezért az ügyintéző visszaküldte a parkolóba, hogy csavarozza le a rendszámtáblát és vigye be neki. Mire az ügyfél felkapta a vizet, és azt találta mondani, hogy ő elhozta az autót, rajta van a rendszámtábla, menjen ki az ügyintéző a parkolóba, ott ragassza rá a matricát. Az ügyintéző nem ment ki a parkolóba, az ügyfél elviharzott.

Pár nap múlva a lejárt műszakival elkapták a rendőrök, jól megbüntették, az autót meg kivonták a forgalomból.

A férfi ezután a jegyzőnél kérte, hogy az autót helyezzék vissza a forgalomba, mert parkolójegyet sem tud venni a forgalomból kivont kocsijára, amit változatlanul használ – hiszen semmi baja –, s így szépen gyűjti a bírságokat.

A jegyző visszahelyezte a forgalomba az autót, de a matrica továbbra sem került rá. A tulaj a végére összegyűjtött hárommillió forint bírságot, majd beperelte az okmányirodát, hogy fizessék ki.

A keresetben részben arra hivatkozott, hogy a parkolási bírságok meg az egyéb felmerült költségek mind olyan károk, amelyeket az okmányiroda okozott azzal, hogy bár az autójának volt műszaki vizsgája, de az ezt igazoló matricát nem kaphatta meg. Azt mondta, hogy a vonatkozó szabályok szerint neki a rendszámát elő kellett állítania, ennek eleget tett azzal, hogy az okmányiroda előtt leparkolt az autóval. Hogy ennek ellenére nem kapta meg a matricát, az az okmányirodának róható fel.

Az okmányiroda azzal érvelt, hogy „a kérelmezőnek csatolnia kell a korábbi forgalmi engedélyt, és be kell mutatnia járművének hátsó rendszámtábláját”. Ez alapján egyértelmű, hogy a bemutatásnak az okmányiroda helyiségeiben kell sorra kerülnie. De még ha jogellenesen jártak volna el, a kárt akkor is az ügyfél okozta azzal, hogy a forgalomból kivont járművel gyűjtögette a bírságokat.

A bíróság az okmányiroda érvelését fogadta el: a forrófejű ügyfél elbukta a pert. A matricát viszont időközben megszüntették, úgyhogy ilyen gondunk most már nem lesz.

Mégis van tanulság: ha packázik velünk a hivatal, visszapackázni akkor sem éri meg. Soha ne kezdjünk fenékbe rúgó versenyt a tarajos süllel.

 

Ezek is érdekelhetnek