Szorongató hitelcsapda - Az Orbán-Botka találkozó idején tüntetőket kérdezte indokaikról Tanács István

SOKAK SZERINT tömeges kilakoltatás lesz idén. A Magyar Nemzeti Bank 2016-os jelentése 144 ezer olyan jelzáloghitelt említ, amelyet három hónapnál hosszabb ideje nem törlesztenek. Bár az MNB egyelőre egyedi egyeztetésre szólította föl a bankokat és az adósokat, kevés esetben várható megegyezés. A bankok jellemzően nem hajlandók engedni abból, hogy az árfolyamváltozásra hivatkozva a felvett összegnek akár a többszörösét követeljék. Tragédiák sokaságának réme van a levegőben...

Ország-világTanács István2017. 02. 11. szombat2017. 02. 11.

Kép: Szeged, 2017.január 31. Devizahitel károsultak demonstrációja Szegeden. Fotó: Ujvári Sándor

Szorongató hitelcsapda - Az Orbán-Botka találkozó idején tüntetőket kérdezte indokaikról Tanács István
Szeged, 2017.január 31. Devizahitel károsultak demonstrációja Szegeden. Fotó: Ujvári Sándor

Noha a kormány a hiteladósok megsegítéséről beszél, gyakorlatilag a sorsukra hagyta és kiszolgáltatta azokat, akik a törlesztőrészletek drasztikus megemelkedése, munkahelyük elvesztése vagy alacsony jövedelmük miatt képtelenek fizetni. Bár korábban számos alkalommal hangzott el, a kormány nem piaci árfolyamon akarja forintosítani a devizahitel-adósságokat, 2014 novemberében mégis arról született döntés, hogy mégiscsak piaci árfolyamon, az eurót 309 forinton, a svájci frankot 265 forint 50 filléren váltják át forintra. Igaz, az indokolhatatlanul magas kamatok és az árfolyamrés ügyében visszatérítettek valamennyit az adósoknak – ez azonban csekély könnyítést jelentett, hiszen a forintban fizetett törlesztőrészletek az árfolyamváltozás miatt nőttek megfizethetetlenül sokra.

2015. február elején a magyar kormány megállapodást kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal és az Erste Bankkal, amelyben gyakorlatilag lemondott a hiteladósok érdekeinek védelméről. Orbán Viktor a Napi.hu tudósítása szerint aláírta, a devizaalapú hiteleket úgy kell forintosítani, hogy abból a bankszektorra az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek ne háruljanak.

A kormány vállalta, hogy nem szigorítja az ingatlanárverések és kilakoltatások rendjét. Továbbá tartózkodnak olyan törvények, intézkedések bevezetésétől, amelyek a bankszektor nyereségességére negatív hatással lehetnek.

Mindez egyéni, családi tragédiák sokaságát vetíti előre. Minden érintettet fenyeget a kilakoltatás réme, mert annyi pénzt, amennyire a tartozás a bankok szerint az elmúlt 8–10 évben meghízott, sohasem tudnak kifizetni...


Összeállította:
Tanács István

Ezek is érdekelhetnek