Túlélőtúra a volánnál - Ne rutinból hajtson!

Törvényi rendelkezés, hogy az útkezelőknek ötévenként a közutakon meg kell vizsgálniuk az érvényes sebességhatárokat. Ez az eljárás tavaly 225 kilométer autópálya- és 1300 km főútszakaszt érintett. E határok a forgalom, a balesetszám, az útminőség, az üzemeltetési tapasztalatok alapján bármikor módosíthatók. A táblák cserélgetése nem megoldhatatlan feladat, a költsége darabonként 15 400 forint. Tehát nem érdemes sehol sem „rutinból” vezetni: a sofőrt bármikor érheti kellemetlen vagy örömteli meglepetés.

Ország-világBudai Horváth József2017. 02. 09. csütörtök2017. 02. 09.

Kép: Sebbeség korlátozás m3 bevezető autópálya, Fotó: Üveges Zsolt

Túlélőtúra a volánnál - Ne rutinból hajtson!
Sebbeség korlátozás m3 bevezető autópálya
Fotó: Üveges Zsolt

Nézzük a legtöbbünket érintő felső sebességhatárokat. Személygépkocsival, motorkerékpárral, 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival autópályán 130, autóúton 110, lakott területen kívül egyéb úton 90, lakott területen 50 km/óra. Egyéb gépjárművel (kivéve a teherszállításra kialakított motoros triciklit), valamint gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel autópályán 80, lakott területen kívül egyéb úton 70, lakott területen 50 km/ óra.

Teherszállításra kialakított motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, lakott területen kerékpárral 40 km/óra.

Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít, 50 km/óra.

Lakott területen kívül kerékpárral, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel, 40 km/óra.

Hólánccal felszerelt gépjárművel 50 km/óra. Kerékpárúton közlekedő járművel 30 km/óra.

Gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel 20 km/óra.

Mezőgazdasági vontatóval, illetve pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 40 km/óra. Lassú járművel, illetve pótkocsiból álló járműszerelvénnyel 25 km/óra.

Fúvott gumiabronccsal fel nem szerelt kerekű járművel 20 km/óra. Pótkocsinak nem minősülő fék nélküli vontatmányt (mezőgazdasági vagy ipari munkagépet) vontató mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel 15 km/óra.

Minden közlekedő figyelmébe ajánljuk, hogy elindulás előtt érdemes tájékozódnia az autópályákon és a főutakon érvényben lévő sebességkorlátozásokról, illetve néhol a megemelkedett sebességhatárokról.

Ezek után érdemes tanulmányozni, hogy a különféle sebességhatárok átlépése mennyi bírságot vonhat maga után. Aki nem éri el a közigazgatási bírságot eredményező sebességtúllépést, de gyorsabban megy a megengedettnél, azt helyszíni bírsággal sújthatja a rendőrség, aminek feltétele, hogy a helyszínen állítsák meg a járművet, mert csak így derülhet ki kétséget kizáróan, hogy a szabálysértés pillanatában ki vezetett. A fix kamerákkal lefotózott gyorshajtás kizárólag a közigazgatási bírság kategóriájába tartozik, amire az objektív felelősség elve érvényes. Ezt a minimum 30 ezer forintos összeget a jármű tulajdonosán vagy üzemben tartóján hajtják be.

Ezek is érdekelhetnek