A mai hinamatsuri a nyitónap, a hamami lesz a zárónap - Babaünep é haikufaragás

Japán hagyományaival, különlegességeivel ismerkedhetnek a látogatók a debreceni Déri Múzeumban március 26-tól április 1-jéig.

Ország-világKoppány György2017. 03. 26. vasárnap2017. 03. 26.
A mai hinamatsuri a nyitónap, a hamami lesz a zárónap - Babaünep é haikufaragás

A japán hetet két, az ázsiai országban ismert ünnep: a hinamatsuri, a babaünnep, avagy lányok napja és a hamami, a virágnézés bemutatása foglalja keretbe a nyitó- és zárónapon.

Hoznak babákat a Japán Alapítványtól, a látogató gyerekek megtanulhatják, hogyan készülnek a kokesi babák, amelyek között olyan költői nevűek is vannak, mint a „darvak teliholdnál” vagy a „virágok útja”, de készülhetnek fiatal vagy idősebb arcú szamurájbabák is. A gyerekeket mindezek mellett meseelőadások várják. Akibe egy kis költői hajlam szorult, alkothat haikut, ezt a jellegzetes, a japán költészetben kialakult 17 szótagos, csattanóval végződő rövid verset. Jön japán dobegyüttes, a kend klub harcművészeti bemutatót tart, de megismerkedhetünk a gésák táncával is.

A 6–12 évesek a suli szamurájprogram nézői lehetnek. Nem marad el az origamihajtogatás sem, mindemellett japán egyetemi tanár mutatja be a kalligráfia érdekességeit, előadás ismerteti a fájdalommentes japán gyógymódokat, étkezési kultúrát, sőt a szamurájpáncélzat jellegzetességeit is.

Ezek is érdekelhetnek