Az én képernyőm: Keserédes életünk

Idézet egy internetes kritikából: „Végre egy sorozat, ami nem tolja fullba a kretént!” Ha eltekintünk a – bizonyára fiatal – kolléga szlenges stílusától, csak igazat lehet adni neki.

Ország-világUjlaki Ágnes2017. 03. 28. kedd2017. 03. 28.
Az én képernyőm: Keserédes életünk

Egy új amerikai sorozat, ami nem pusztítja az agysejteket mindenféle kimódolt szellemvilággal, gyermeteg gügyögésekkel, nyakatekert fordulatokkal. Nem ijesztget feltrancsírozott hullákkal, nem próbál nevettetni letoltgatyapoénokkal, nem borzongat gonoszokkal, nem untat halálra autós üldözésekkel.

Csak emberekről szól. A címe is ez: Rólunk szól. (Az eredeti címe This Is Us, vagyis Mi vagyunk ezek.) Tényleg mi vagyunk: csetlő-botló, jóra törekvő, de olykor nagyot hibázó emberek, akik igyekeznek hibáikat jóvátenni. A szereplők is ilyenek, persze, azért érdekesebbek, mint mi nézők, szó sincs realityről. A történet is szép, felemelő, de minden pátosz vagy érzelgősség nélküli. És hála a jól megírt karaktereknek és a nagyszerű színészeknek, mindenki rokonszenves, egyesek meg kiváltképp szerethetők. (Ellentétben a másképpen, de szintén kiváló sorozattal, a Kártyavárral, ahol egyetlen szereplővel sem tudunk együtt érezni, mindenki ellenszenves, sőt utálni való…)

Az egyik főszerepet például a Hősökből és a Szívek szállodájából ismert Milo Ventimiglia játssza, igen meggyőzően. Egyik kedvencem ez a színész, aki fiatal, lázadó fiúként tűnt fel a világsikerű, szintén „emberfilm” Szívek szállodájában. Sok-sok néző nem tudta megérteni, hogy Rory Gilmore miért nem őt választotta a nyálas Logan helyett. De a többi színész is remekel. Mint például a túlsúlyos Kate szerepében Chrissy Metz, akit már az első szériában Golden Globe-díjra jelöltek.

Négy ember a naptárnak ugyanazon a napján született. Hamarosan egy szellemesen megoldott csavarral kiderül, miként fonódik össze a sorsuk. Mindenesetre olykor meglepő, de soha nem bombasztikus fordulatokat vesz a történet.

Amerikai tévéfilmeknél azért nem szokványos, hogy számos közhelyet megcáfol. Például, hogy a kövér nőknek semmi esélyük. Abban az országban, ahol a világon a legtöbb túlsúlyos ember él, a filmekben szinte csak komikus szerepben tűnhet fel egy kövér. Itt Kate, az egyik főszereplő igazán súlyosan elhízott, amúgy jó és kedves ember, s bizony ő is megtalálja a szerelmet. Aztán: egy másik főszereplő igen jóképű és sikeres színész egy bugyuta tévésorozatban – mégis boldogtalan a szakmájában és a kapcsolataiban egyaránt.

Nem árulnék el többet, mert a Viasat 3 bizonyára sokszor fogja ismételni. Mindenkit arra biztatok, hogy figyelje a műsort és nézze meg, nem fogja megbánni. (Amúgy most egészen lehetetlen időpontban adják.) Óriási nemzetközi siker. A széria csak tavaly szeptemberben indult, de azonnal olyan egybehangzóan magasztaló visszajelzéseket kapott a közönség és a kritika részéről egyaránt, hogy az első évad még véget sem ért, az NBC máris berendelte belőle a második és harmadik évadot is, így 2019-ig szinte biztosan folytatódik a történet. Meg lehet jósolni a szárnyalását.

Egy dolgot azért nem nagyon értek. A csatorna vígjátékként ajánlja a sorozatot. Ha már mindenáron valahová be kell sorolni, akkor inkább drámának nevezném. Sok humorral. Amolyan keserédes. Mint a valódi élet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek