Fekete szerzetes - A Holdfény halk film, mégis dübörög

Miami félretolt fekete vidékén, ahol az ököl iskolája tart rendet, a peremlakónak az utca választ nevet, falkák zaklatják a gyengét. Chiron csupán Chiron akar lenni, akit a rendes nevén szólítanak. De gyerekként ő csak „Little”, a környékbeli kölyökbanda ragasztotta rá. Csúfnév ez, nem becenév, az afroamerikai szlengben a „little” nem igazán „kicsit” jelent, inkább „satnyát”. Arra mondják, akit megvetnek, aki nem lóg velük, akin mindig leverhető a másik félelme. És hát Chiron sosem rúg vissza. A tekintetét is csak ritkán emeli fel, alig szól valamit. Társai aztán tovább sértegetik kamaszmagányát, szótlanságát, gúnyolják vékony fiútestének lányos vonásait. Gyűlölik benne, hogy más. Nekik ő az idegen.

Ország-világKarácsony Ágnes2017. 03. 12. vasárnap2017. 03. 12.

Kép: 20151023_Moonlight_D08_C1_K1_0121.tif, Fotó: David Bornfriend

Moonlight
20151023_Moonlight_D08_C1_K1_0121.tif
Fotó: David Bornfriend

Chiron ahogyan kerüli az ütéseket, úgy keresi az érintéseket. Otthona sem simogató, anyja drogfüggő, apja ismeretlen. Egyetlen menedéke Juan, a drogdíler, aki mellett nem retteg, aki elmeséli neki a Holdfény-történetet: egy idős asszony úgy találta, hogy a feketék a Hold ragyogásában kéknek látszanak. A Hold elnyeli az előítélet színét.

De választhat-e bárki saját utat a nyers ösztönközegben, ahol a durvaság a magasztos és a szelídség az alantas? Csak egyetlen pillanatra lehet szökevény a vágyaival a tinédzser Chiron, amikor megnyitják érzéseit az első érintéssel, az első csókkal. De másnap brutális támadás éri a vonzalmát. Megveretik azzal a fiúval, aki az óceán partján, a Hold kékes éjszakájában Chironná tudta tenni. Ha visszaüt, nem képes többé kivédeni örökölt sorsát. És ő életében először visszaüt. Nincs menekvése. Nem engedik másmilyennek lenni.

Chiron néhány év múlva már „Black”, a „Feka”. Fölényt és nevet az utcán szerez: droggal üzletel ő is. Az egykori vézna fiú izmot növeszt érzései fölé. Az első érintés óta másodikat senkitől nem akar. Black, a kigyúrt óriás drogdíler egy önmegtartóztató fekete szerzetes, aki magába zárta Chiront.

Barry Jenkins Holdfény (Moonlight) című filmje eddig rengeteg díjat nyert, köztük most az Oscar-szobrot a legjobb filmért. A Juant megformáló Mahershala Ali szintén Oscart kapott.

De a gyerek, a kamasz, a felnőtt Chiron mindhárom alakítójának (Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes) minden rezdülése ugyancsak lenyűgöző.

A Holdfény halk film, mégis dübörög.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek