Gyermekszobák paripája

Ahogy az már lenni szokott, először a gazdagoknak lett hintalovuk. 1610-ben I. Károly későbbi angol királynak készítették az elsőt.

Ország-világTanács István2017. 03. 30. csütörtök2017. 03. 30.
Gyermekszobák paripája


A vékonydongájú, sántikáló, egyensúlyzavaros kisfiú fejlesztését segítendő találták ki az alul bölcső, felül ló formájú, fából faragott, ringó alkalmatosságot, gondolván: a tartós igyekezet, hogy le ne essen róla, fejleszti a gyermek idegrendszerét, a monoton, ringó mozgás pedig megnyugtatja. I. Károly király jól kifejlődött a hintalovon, hírhedt önkényúr lett belőle: megtámadta Skóciát, miatta robbant ki az angol polgárháború, mígnem 1649-ben lefejezték.

A hintaló pedig óriási karriert futott be, talán azért, mert közel került az emberi lélekhez.

A korai hintalovak leginkább festményeken, majd fotókon maradtak fenn. Ércnél múlandóbb anyagból készültek ugyanis, és szétlovagolták őket. A polgárosodás korában már nemcsak az arisztokraták gyerekei élvezhették a játék paripát. A XIX. század végére, amikor a fényképezkedés divattá vált, minden valamirevaló fotográfus műtermében álldogált egy míves darab, hogy azon fotózzák a gyerekeket.

Divat lett hintalovat ajándékozni. Az angolszász országokban mindjárt a kisded születésekor, a német kultúrkörben karácsonyra. Az angolok (és amerikaiak) meg akarták előzni, hogy a féltett gyermek leessen a játékszerről, ezért kitalálták a fix talpas hintalovat. Egy amerikai feltaláló szabadalmaztatta is, bár mások, akik egyebekben voltak ügyesek, ellopták a szabadalmát.

A fix talpas hintaló angolosan pragmatikus: ring és billeg, mégsem karmolja föl a parkettát. Ilyet küldött 2013-ban Barack Obama amerikai elnök a legifjabb brit trónörökös, György herceg születésekor, és tavaly személyesen is megtekintette a kis herceg vágtáját.

A legdrágább hintalovat Hisahito herceg, Akihito japán császár legkisebb unokája kapta: színaranyból készült és 30 kilót nyom. Nem  fogja egyhamar szétlovagolni, mert a fém hideg, fölfázna rajta; másrészt a súlya miatt a kis herceg egyedül odébb tolni sem tudja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek