Kínaiak milliói kerültek elő - Menekülés a hurrikán elől - Pórázon Hongkong - és egyéb hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 03. 31. péntek2017. 03. 31.
Kínaiak milliói kerültek elő - Menekülés a hurrikán elől - Pórázon Hongkong - és egyéb hírmorzsák

PÓRÁZ
Először választottak női kormányzót a világ egyik pénzügyi és kereskedelmi központjának számító Hongkong élére. Az 59 éves Carrie Lamot Peking támogatottjaként abszolút esélyesnek tartották a hongkongiak körében kedvelt John Tsong volt pénzügyminiszterrel szemben. A hétmillió lakosú, különleges kínai közigazgatási státust élvező városállam az „egy ország, két rendszer” elve alapján egyfajta autonómiát élvez 1997-től, a brit gyarmati uralom alól ekkor került vissza Kínához.


VIGYÁZZ, KÉSZ, RAJT!
Tomboló hurrikán miatt evakuáltak 25 ezer embert Ausztrália északkeleti részén. Debbie óránként 263 kilométeres sebességgel csapott le. A vihart négyes fokozatúként sorolták be, ez a valaha mért legerősebb a térségben. 181 iskolát, 200 óvodát zártak be az időben megjósolt természeti csapás miatt, a kétezer katasztrófaelhárító felkészülten állt szolgálatba.


14 millióval lettek többen a kínaiak az elmúlt négy évben.
A népességrobbanás mögött az állhat, hogy a 2015-ig érvényben lévő egykepolitika miatt sok szülő eltitkolta gyerekeinek tényleges számát, a másodiktól kezdve ugyanis drága volt őket regisztrálni. 2016-tól már a 2. gyerek sincs adóztatva, ők kerülnek most elő. A hukou-rendszerbe történő bejelentés nélkül hivatalosan senki nem vállalhat munkát, nem vehet igénybe egészségügyi ellátást, és kimarad az oktatásból.


FAL ADJA A MÁSIKAT
999 millió dollár kiegészítést kért a költségvetéshez Donald Trump az Amerika és Mexikó határán épülő fal újabb, 100 kilométeres szakaszának finanszírozásához. Az egymilliárd dollárból 77 km teljesen új fal- és kerítésszakasz készül el, a maradék 23 km-en megerősítik az eddigi kerítést San Diego körzetében.


KÉMTÖRTÉNET
A bukaresti parlament hozzájárulását kérte Klaus Iohannis román államfő ahhoz, hogy a NATO kémelhárító különítményt alakíthasson a román fővárosban. A tavalyi varsói csúcson az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a NATO keleti és déli szárnyának további erősítésére vállalt kötelezettséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek