Még várni kell - Kevesebben állnak sorba, de az érintettek helyzete romlott

Még várni kell - Hiába mutat csökkenő tendenciát a várólistán szereplő betegek száma az elmúlt több mint fél évben, a várakozási idő fokozatosan emelkedik – ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosításialap-kezelő (korábbi nevén OEP) adataiból –, írta meg a Magyar Nemzet.

Ország-világBiczó Henriett2017. 03. 04. szombat2017. 03. 04.

Kép: Műtő mütö muto operáció Országos Onkológiai Intézet Kék Golyó utca rákbeteg daganatos gyógyítás gyógyitás gyogyitas beteg orvos kórház korhaz 2016.04.07 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Még várni kell - Kevesebben állnak sorba, de az érintettek helyzete romlott
Műtő mütö muto operáció Országos Onkológiai Intézet Kék Golyó utca rákbeteg daganatos gyógyítás gyógyitás gyogyitas beteg orvos kórház korhaz 2016.04.07 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Az adatok arról tanúskodnak, hogy míg tavaly júliusban 32 704 beteg várt műtéti ellátásra, addig idén februárban 27 758 páciens szerepelt a listákon, de így is romlott az érintettek helyzete a várakozási időt tekintve. Például a gerincstabilizáló műtétek esetében idén februárban már egy évnél is hosszabb, 399 napos volt az átlagos várakozási idő, miközben ugyanez tavaly júliusban még 354 nap volt. Ez jelenleg 687 beteget érint, ők akár egy évig is kénytelenek elviselni az állapotukkal járó fájdalmakat, mielőtt megműthetik őket.

Az érintetteknek legtöbbet a Dél-Dunántúlon kell várniuk, ott átlagosan 671 nap telik el a beavatkozásig, míg a legjobb helyzetben jelenleg a dél-alföldi betegek vannak, ott mindössze négy nap után lehetséges a műtét. Nem csupán a várakozók száma befolyásolja a műtétig eltelt időt. A legtöbb várakozó (352) Nyugat-Közép-Magyarországon van, esetükben azonban már 173 nap után elvégezhetik a gerincstabilizáló műtétet. A korábbi évekhez hasonlóan most is a már rutinbeavatkozásnak számító szürkehályog-műtétre várnak a legtöbben, 9964-en. Bár a várakozók száma csökkent, az átlagos várakozási idő továbbra is épp ugyanannyi, 104 nap.

Az átlagos várakozási idő a legtöbb esetben nem csupán a listán szereplők számától függ. Befolyásoló tényező lehet az elérhető orvosok száma és leterheltsége, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok és a finanszírozási problémák is.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek