Politikailag inkorrekt - Kitörés - Civilek a Hold körül - Ismeretlen okok - Obama17 - Hírmorzsák

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 03. 03. péntek2017. 03. 03.
Politikailag inkorrekt - Kitörés - Civilek a Hold körül - Ismeretlen okok - Obama17 - Hírmorzsák


POLITIKAILAG INKORREKT
Ötezer eurós pénzbüntetésre ítélte hétfőn egy francia fellebbviteli bíróság Jean-Marie Le Pent, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alapítóját, aki 2013-ban becsmérlően beszélt a kelet-európai romákról. A 88 éves politikus szerint a romák jelenléte „szagos” az embereknek, állította, hogy tőle teljesen távol áll a gyűlölet. Az igazságszolgáltatás ezt másképp látta: gyűlöletkeltésben és diszkriminációban mondta ki bűnösnek Le Pent.

KITÖRÉS
Légiforgalmi riasztást adtak ki Szicíliában, mivel nyolc hónap pihenő után kitört az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja. Az Etna délkeleti kráteréből kisebb lávafolyás is elindult. Lakott területet a kitörés nem fenyeget, de a hétfő éjjel a sötétben magasba szökő, izzó rögöket Catania és Taormina városából is látni lehetett.

2018
végéig két civil turistát küld Holdkerülő útra Elon Musk, az amerikai SpaceX űrutaztató vállalat tulajdonosa. Az út várhatóan egy hétig tart majd, és a Hold megkerülése után egy kanyarral térnek vissza a Földre. A kilövést Cape Canaveralben végzik majd el – innen indult az Apollo-program 1961-ben. A jövőre esedékes út jelöltjei megvannak, de az egyelőre titok, kik áldoznak vélhetően óriási összeget a lehetőségért.

ISMERETLEN OKOK
Lakott területre zuhant hétfőn egy kisgép a kaliforniai Riverside településen. A Cessna–310-es típusú gép fedélzetén egy házaspár és három gyerek volt, egy disneylandi rendezvényről tartottak haza San Joséba. A gép egyik utasa, egy tizenéves lány túlélte a balesetet. A repülő néhány perccel a felszállás után zuhant le, s teljesen leégett az a két épület, amelyre ráesett.

OBAMA17
Viccnek szánták, mégis eddig 42 000-en írták alá azt az online petíciót, amelyet négy barát indított azért, hogy a francia elnökválasztáson indulhasson a volt amerikai elnök. Obama személye egy sörözés közben merült fel, mivel a fiatalok úgy találták, nincs megfelelő francia jelölt a tavaszi választásokon. Kampányba kezdtek, amelynek eredményeképp elindítottak egy weboldalt, valamint Párizs környékét teleragasztották az Obamát ábrázoló plakátokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek