Riszálnak így is, úgy is

Az egyre romló közbiztonság dacára idén is több mint egymillió turistát vártak a Rio de Janeiró-i karneválra. A parádéra való felkészülés, mint az esemény történetében már annyiszor, most sem volt zökkenőmentes.

Ország-világMarkos Mária2017. 03. 05. vasárnap2017. 03. 05.

Kép: 24/02/2017. Rio de Janeiro, Brazil. Carnival in Rio de Janeiro. Sambadrome. The Imperio da Tijuca samba school., Image: 322472830, License: Rights-managed, Restrictions: No publication in Australia, France, Italy, Spain, New Zealand and the United Kingdom, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris, Fotó: Profimedia

Carnival in Rio de Janeiro
24/02/2017. Rio de Janeiro, Brazil. Carnival in Rio de Janeiro. Sambadrome. The Imperio da Tijuca samba school., Image: 322472830, License: Rights-managed, Restrictions: No publication in Australia, France, Italy, Spain, New Zealand and the United Kingdom, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris
Fotó: Profimedia

Az országon átsöprő erőszakhullámra hivatkozva előzőleg 16 városban mondták le a mulatságot. Vitóriában például azután szabadult el a pokol, hogy a katonai rendőrség sztrájkot hirdetett az elmaradt közbiztonsági fejlesztések miatt. Csak a munkabeszüntetés alatt több mint 130 embert öltek meg, raboltak, fosztogattak, az iskolák pedig zárva maradtak. A karnevál idején a legtöbb látogatót vonzó Rio de Janeiró-i rendőrségnél is eluralkodott a sztrájkhangulat, oda 9000 katonát vezényeltek Brazília más városaiból.

Rióban idén 450 karneváli felvonulást tartottak, ötvennel kevesebbet, mint tavaly. Az ötnapos riói rendezvény alatt így is több mint hetven szambaiskola vonult fel.

A brazil tévében élőben közvetített parádé komoly versenynek számít a szambaiskolák majd’ ötezer táncosa között. Egy félrecsúszott jelmez vagy egy elrontott tánclépés könnyen a szambaiskola hírnevébe kerülhet.

Az idei show balesetektől sem volt mentes: az Unidos da Tijuca szambaiskola kocsijának installációja összedőlt, a Paraiso de Tuiuti szambaiskola járműve pedig kerítésnek ütközött. Legalább 35-en sérültek meg, két ember állapota válságos. A Sambadromón zajló show mindezek ellenére folytatódott.

Ezek is érdekelhetnek