Röpködnek a százezrek, sőt milliók - Ennyibe kerül egy gyermek felnevelése 18 éves koráig

Pénzben is mérhető - Tudományosan megalapozott kutatás már tíz éve nem készült Magyarországon arról, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése 18 éves koráig.

Ország-világ(bh)2017. 03. 23. csütörtök2017. 03. 23.
Röpködnek a százezrek, sőt milliók - Ennyibe kerül egy gyermek felnevelése 18 éves koráig


A Pénzcentrum most kiszámolta, mennyibe kerül egy gyerek a különböző életszakaszban.


- A várandósság ideje alatt: ha az orvosi költségeket és az alapvető, olcsóbb babaholmikat vesszük figyelembe, 412 ezer forintra tudjuk kihozni.

- Az első hat év: ha állami bölcsődébe és óvodába jár a gyermek, a szülei használt ruhákat is vásárolnak neki, és kevés játékot kap, akkor 1 millió 350 ezer forintra tudjuk kihozni a legolcsóbban.

- Az alsó tagozat: nem jelent feltétlenül nagy költséget akkor, ha a család olyan vidéki városban él, ahol nincs szükség tömegközlekedésre, és agyermek semmilyen különórára nem jár. Az iskolai költségek mellett még ruházkodást is számolunk, az összköltség négy év alatt eléri a 800 ezer forintot. Abban az esetben, ha a gyermek jár különórára, tömegközlekedéssel tud csak eljutni az iskolába, nyáron egy-egy olcsóbb táborba is befizetik a szülők, akkor az alsó tagozatos évek (ebben még mindig nincsenek luxuscuccok) 1 500 000 forintba kerülhetnek.

- Tinédzserkor: a nyolc év költségeit összeszámoljuk – tankönyveket, tanszereket, menzát, és még egy minimális ruházkodást, de a gyerek nem jár különórára, nem volt osztálykiránduláson, és zsebpénzt sem kap, akkor kicsivel több mint 3 millió forintra ki lehetett hozni a végösszeget. Ha a gyermek tömegközlekedéssel jár, kollégista, különórákra jár, kap zsebpénzt, és néha kap egy márkásabb cipőt, akkor a nyolc év költsége 7 176 000 forint kiadást jelent.


A KSH adataiból az derült ki, hogy az alacsonyabb keresetű, de magasabb iskolai végzettségű szülők többet költenek a gyermek taníttatására, mint a jobb fizetéssel, de alacsonyabb végzettséggel rendelkezők.

Ezek is érdekelhetnek