Szabad az áramlás? - Bónusz az újaknak - Brexit-bizonytalanságok

Bónusz az újaknak - Brexit-bizonytalanságok

Ország-világMarkos Mária2017. 03. 06. hétfő2017. 03. 06.

Kép: , Image: 256192727, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

London, UK. 20th Aug, 2015. Polish workers in the UK strike and demonstrate outside Parliament to show their value to the UK economy whilst others participate in a drive to donate blood to the NHS. As anti-immigrant sentiment ramps up in the UK, many Pole
, Image: 256192727, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

BÓNUSZ AZ ÚJAKNAK
Ausztria munkaerőpiacának szigorú szabályozását kezdeményezte az osztrák kormány a magas munkanélküliség és a külföldi munkaerő ellen ágáló szélsőjobb visszaszorítása érdekében.
Az osztrák kormány foglalkoztatási bónuszt hirdetett, amelyet július 1-jei hatállyal vezet be. A kétmilliárd eurós programból azok az ausztriai vállalkozások részesedhetnek, amelyek az említett időponttól új munkaerőt alkalmaznak. Minden egyes új foglalkoztatott után a bérköltségek 50 százalékkal csökkennek, számítások szerint ez évenként és fejenként 4000 eurót jelent, ennyivel enyhülnek a vállalkozások terhei.
Azon munkavállalók után jár a költségcsökkentés, akik a munkaügyi hivatalok által igazoltan munkanélküliek, munkahelyet váltanak, akik osztrák középiskolát vagy egyetemet végeztek, valamint akik rendelkeznek az osztrák gazdaság számára fontos munkaerőnek járó munkavállalói kártyával.
Az újonnan jövők eztán is kereshetnek maguknak állást, de elhelyezkedésüket a hátrányos megkülönböztetés mindenképpen megnehezíti. Ezenkívül csökkentenék az Ausztriában élő kelet-európaiak családi pótlékát is, ha a munkavállalók gyermekei nem Ausztriában  élnek. A 19 év alatti magyar gyerekek az eddigi fejenként 150 euró helyett havi 82 eurót kapnának. Ausztria számára ez a fizetési tétel 65 millióról 35 millióra esne vissza.

BREXIT-BIZONYTALANSÁGOK
A brit kormány attól a naptól korlátozhatja egyes európai uniós polgárok belépését Nagy-Britanniába, amikor hivatalosan is bejelenti, hogy országa megkezdi az Európai Unióból történő kilépési tárgyalásokat.
Ezzel az intézkedéssel az újonnan érkező EU-s migránsokra vonatkoznának a korlátozások, így például vízumért kellene folyamodniuk, és szűkülnének a szociális segélyekhez való hozzáférésük is. Theresa May bejelentése március 15. körül várható, azután, hogy a kormány Brexit-törvényjavaslatát elfogadta a parlament. A Telegraph szerint May várhatóan azt mondja, hogy a bejelentés dátuma előtt érkezett EU-migránsok jogait tiszteletben  tartják, ha az Európai Unió más országaiban élő brit állampolgárok jogai sem csorbulnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek