Szakmai tapasztalatok nélkül nehéz munkát találni - Támogatott gyakornokok

A fiatalok sokszor nehezen jutnak munkához, mert nincsenek szakmai tapasztalataik. Európai uniós támogatással most gyakornoki program indul, amely a 25 évnél fiatalabb szakképzetteket szeretné álláshoz juttatni.

Ország-világPalágyi Edit2017. 03. 01. szerda2017. 03. 01.

Kép: Eötvös József szakközépiskola szak képzés szakma tanulás oktatás diákok iskola lángvágó 2014 11 07 Fotó: Kállai Márton

Szakmai tapasztalatok nélkül nehéz munkát találni - Támogatott gyakornokok
Eötvös József szakközépiskola szak képzés szakma tanulás oktatás diákok iskola lángvágó 2014 11 07 Fotó: Kállai Márton

A 15 milliárd forintos támogatással induló program is azt szolgálja, hogy a 25 évesnél fiatalabbak tanulmányaik befejezése vagy munkanélkülivé válásuk után 4 hónapon belül munkát vagy továbbképzési ajánlatot kapjanak – ehhez az Ifjúsági Garancia Rendszerbe kell regisztrálniuk. Az OKJ-s végzettségű fiatalokat 9 hónapig gyakornokként alkalmazhatják a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek cégenként 1,9– 30 millió forintos támogatást igényelhetnek a bérekhez és járulékokhoz.

Fontos, hogy a cégek és a pályakezdők tudjanak e lehetőségről, s egymásra találjanak, ezt rendezvényekkel próbálják elősegíteni – tudtuk meg Szőke Csilla egri projektmenedzsertől. A konzorciumot a Győri Szakképzési Centrum vezeti, a régiókban pedig a helyi szakképzési centrumok a program gazdái.

Probléma azonban, ahogy az egri rendezvényen is elhangzott, hogy sokan szakképzetlenek: Hevesben például kétezer a munkanélküli pályakezdő, de több mint felük legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetnek