A feleség egyedül járt moziba, színházba, kártyapartira... Aztán megtörtént, ami várható volt

Ezt írtuk… (április első hetében) a Szabad Föld hetilap hasábjain éppen 10, 20, 30, 40, 50, 60 és 70 évvel ezelőtt.

Ország-világSZF-ajánló2017. 04. 12. szerda2017. 04. 12.
A feleség egyedül járt moziba, színházba, kártyapartira... Aztán megtörtént, ami várható volt


1947.
A felszabadulás előtt azzal rémisztgették a falusi népet, hogy a Vörös Hadsereg majd istállót csinál a templomokból, s a papokat egy szálig kiirtják. Erről ma már kár is szót vesztegetni. Hogy mennyire másként alakult a kommunista párt és az egyház viszonya, arra a gyóni házszentelés a legjobb példa. Az új pártházat a katolikus pap szentelte fel, a díszteremben feszületet helyeztek el, a református és az evangélikus lelkészek sem hiányoztak, és Isten áldását kérték a kommunistákra.

1957.
Segítenek a külföldre távozott gyermekek hazahozatalában. Az illetékes magyar szervek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával együttműködve lépéseket tettek annak érdekében, hogy a szüleik nélkül külföldre távozott magyar gyermekek mielőbb visszatérhessenek otthonaikba. Azok a Magyarországon élő szülők, akik úgy kívánják, hogy a külföldre távozott kiskorú gyermekeik hazatérjenek, jelentkezzenek a Magyar Vöröskereszt központjában.

1967.
Virágot lopni nem szégyen – tartja a közhiedelem, kivételt képez, ha a jogviszony ilyetén való értelmezését nehezményezi egy tulajdonos. Sajnos a dühös férfi észrevette, hogy két pelyhedző állú fiatalember tördeli az aranyesőjét, lett is nagy ribillió, rendőrért kiáltás. Mígnem a két ifjú bevallotta – ami egyébként sejthető volt –, hogy a vitatható szándék mögött egy ifjú hölgy található. Aki üdén és szőkén elő is került – a tulajdonos lánya volt…

1977.
„Vén kecske” kérdésére azt felelem: nem ártalmas! A fejgörcsöt nem az alkonyat nemi ugrándozása okozza. De azért fékezze magát, mert 82 éves korban már nem javasolt a legénykedés. Még akkor sem, ha az öreg kecske nem feltétlen vén kecske? (Buga doktor)

1987.
Úgy alakult az életünk, hogy a feleségem egyedül járt moziba, színházba, kártyapartira, én meg otthon maradtam a gyerekekkel. Általában este tizenegyig volt el, amikor én már aludtam. Egyszer éjszaka felriadtam valamire, ránéztem az órára: hajnali hármat mutatott. Tíz perc múlva megjött a feleségem, kérdeztem, mennyi az idő, azt válaszolta, ahogy szokta: fél tizenegy… Gyanúm hamar beigazolódott, egy este meglestem őt és egyik kártyapartnerét, akinek azt mondta, hogy ugyan soha nem válik el, de ahogy eddig, ma is odaadja magát neki.

1997.
A légiósiroda Budaörsön immár három éve működik. Az iroda ötletét azok adták, akik ugyan jelentkezni akartak a francia légióba, de nem beszélték a nyelvet, tulajdonképpen kapcsolatba sem tudtak kerülni velük. Az iroda ad egy részletes, előzetes tájékoztatást, majd egész a laktanyáig elszállítják a jelentkezőt. Sőt, aki meggondolja, magát vagy nem felel meg az orvosi vizsgálaton, azt haza is hozzák. Általában havonta egy buszt indítanak 35-40 fővel. A jelentkezőket leginkább a pénz motiválja, de vannak, akiknek reménytelenre fordult a sorsuk, vagy éppen egy nő elől menekülnének. A légióban egyébként sok magyar szolgál, így a tolmácsolás odakint is megoldott.

2007.
A napokban ismét Budapesten járt Anthony Kemp, aki a 38 évvel ezelőtt forgatott A Pál utcai fiúk című filmben Nemecsek Ernőt alakította. Ellátogatott a Füvészkertbe – bár azt a jelenetet, amikor a vörösingesek bedobják a vízbe, a vácrátóti arborétumban forgatták –, elment a Múzeumkertbe is, ahol az „einstand”-jelenetet vették fel, és ahol is a vendéglátóktól kapott három üveggolyót, mondván: 38 év elteltével mégiscsak visszaadják… Egyébként, bár a legjobb londoni színésziskolába járt, harmincévesen abbahagyta a színészkedést. Jelenleg lakberendezéssel, belsőépítészettel foglalkozik. Büszke arra, hogy ő tervezhette Elton John házának a konyháját.

Ezek is érdekelhetnek