Még tanulniuk kell - További egy-kétszáz szakorvosra lesz szükség sürgősen

Eddig is komoly problémát okozott a magyarországi orvoshiány, de a budapesti szuperkórházak kiépítése, az egészségügyben történő változások további egy-kétszáz speciális szakorvost kívánnak meg.

Ország-világMunkatársunktól2017. 04. 14. péntek2017. 04. 14.
Még tanulniuk kell - További egy-kétszáz szakorvosra lesz szükség sürgősen

Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa a Népszavának úgy nyilatkozott, ezekhez a speciális képzésekhez a kórházak jelentős anyagi támogatást kapnának a kormánytól, hogy doktoraikat képezzék. Akik cserébe vállalják, legalább öt évig abban a kórházban maradnak, amelyik finanszírozta a képzésüket.

Idén a Szent János Kórház kap 2 milliárd forintot egy MR-készülékre és egy másik gépre. Ezeken az eszközökön idegsebészek gyakorolhatják az agyi erekből a vérrögök eltávolítását. Arra számítanak, hogy mire a Dél-budai Centrum megnyitja kapuit, az intézmény komplex stroke-központként is működhet.

E feladat folyamatos ellátásához legalább harminc doktorra van szükség, jelenleg azonban csak tíz olyan orvos dolgozik az országban, aki ezeket a feladatokat önállóan el tudja látni.

A képzés két évig tart. További összeget kapnának az egészségügyi intézmények más ösztöndíjprogramokra, amelyekkel saját dolgozóiknak nyújthatnának segítséget a továbbképzéshez.

Ezek is érdekelhetnek