A jó ízlés fesztiválja - Nyelvöltögető - Szegény svájciak - Veszélyes sport - Kampányzörej Berlinben

A Szabad Föld hetilap Külvilág rovatában megjelent hírmorzsák.

Ország-világM. M.2017. 05. 27. szombat2017. 05. 27.
A jó ízlés fesztiválja - Nyelvöltögető - Szegény svájciak - Veszélyes sport -  Kampányzörej Berlinben


A JÓ ÍZLÉS FESZTIVÁLJA
A jó ételeket és italokat kedvelők zarándokhelyévé változott Bécs, ahol hétfőn kezdődött a Wienissimo. A Városháza előtti téren egy 60 méter hosszú terített asztalhoz várják az adakozó kedvűeket. A jótékony célú esemény bevételét a Wiener Tafel nevű egyesület kapja, önkéntesei naponta háromtonnányi feleslegessé vált élelmiszert gyűjtenek be cégektől, majd szociális intézményekhez szállítják, amelyek 19 ezer ember menüjét tudják változatosabbá tenni az adománnyal.


NYELVÖLTÖGETŐ
Az Európai Bizottság elnöke általában angolul tartja sajtótájékoztatóit. Franciául csak egy-egy kérdésre szokott válaszolni. Hamarosan viszont ez megváltozhat.
„Lassan, de biztosan veszíti el fontosságát az angol nyelv Európában” – mondta egy firenzei sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker. Majd hozzáfűzte, hogy így jobban megérti a francia elnökválasztást is.


7 százalékra
emelkedett a svájci statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint Svájcban a szegénynek tekintettek aránya. Az alpesi országban a szegénységi küszöb egy egyedülállónak 2239 svájci frankos havi jövedelem. Azaz, aki Svájcban havonta 633 ezer forintnál kisebbet keres, az szegény. Egy kétgyermekes család akkor él a szegénységi küszöb alatt, ha a havi bevétel nem éri el a 4 ezer svájci frankot.


VESZÉLYES SPORT
Biciklizés közben lőtték agyon a szicíliai maffia egyik vezetőjét Palermóban. A 67 éves Guiseppe Dainottival – a rendőrség szerint – két támadó végzett, szemtanúk azonban nincsenek. A maffiavezért 2014-ben engedték ki a börtönből, és a Porta Nuova család vezetőjeként az egyik legbefolyásosabb capo volt Palermóban.


KAMPÁNYZÖREJ BERLINBEN
Az őszi választásokra készül a német külügyminiszter, aki a görög államadósság törlesztésének enyhítését sürgette.
A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa egy hétfői nyilatkozatában fordult szembe Wolfgang Schäuble kereszténydemokrata (CDU) pénzügyminiszterrel.
Görögországnak az idén júliusig meg kell szereznie az aktuális hitelkeret újabb részletét, hogy törleszteni tudja lejáró kölcsöneit.
 

Ezek is érdekelhetnek