Gólyafészket pusztítottak a madárinfluenza-pánik miatt? Esélyt kaptak a madarak a túlélésre

A Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) munkatársai május 9-én, kedden Jászszentlászlón segítettek újraépíteni a fészkét annak a gólyapárnak, amelynek néhány nappal korábban emelőkosaras autóval szedték le a költőhelyét egy villanyoszlop tetejéről.

Ország-világTanács István2017. 05. 15. hétfő2017. 05. 15.

Kép: Jásszentlászló, 2017. május 09. Fészkelőhelyet építettek a gólyáknak Jásszentlászlóm. Fotó: Ujvári Sándor

Gólyafészket pusztítottak a madárinfluenza-pánik miatt? Esélyt kaptak a madarak a túlélésre
Jásszentlászló, 2017. május 09. Fészkelőhelyet építettek a gólyáknak Jásszentlászlóm. Fotó: Ujvári Sándor

Kiss Mónika, a KNP kommunikációs vezetője a Szabad Földnek elmondta: a szomszédok jelentették a nemzeti parknak, hogy tönkretették a gólyák fészkét, és a kacsatelep trágyadombjára hajították.

A nemzeti park természetvédelmi őre feljelentést tett természetkárosítás bűntette miatt. A rendőrség nyomozást indított – a KNP azt az információt kapta tőlük, hogy egy kacsahizlaló vállalkozó utasítására szedték le a gólyafészket. Az illető arra hivatkozott, hogy így akarta elejét venni a madárinfluenza terjedésének.

A fehér gólya fokozottan védett madár, eszmei értéke 100 ezer forint. Vélhetően tojásokat vagy fiókákat is elpusztítottak. A tapasztalt gólyapár egy másik oszlopon új fészek építésébe kezdett.

A nemzeti park munkatársai oda helyeztek el fészekmagasítót, és egy fészekalapot, hogy segítsenek nekik. Bár egy hónapos késésben vannak, az új fészekben a gólyaszülők még eséllyel nevelhetnek föl egy második költést, így a fióka is képes megerősödni annyira, hogy kibírja a vándorutat.

Ezek is érdekelhetnek